Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

0
96

Pod sloganom „Davanje krvi je čin solidarnosti. Pridruži se i ti u spasavanju života” danas se obeležava Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Iz Instituta za transfuziju krvi poručuju da su rezerve krvi smanjene i da je najveći problem sa najčešćim krvnim grupama A i O pozitivnom, ali i svim negativnim krvnim grupama.

Danas se obeležava Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Rezerve krvi su smanjene, kažu u Institutu za transfuziju krvi i dodaju da je do prošle nedelje na nedeljnom nivou prikupljeno između 1.450 i 1.500 jedinica krvi, što je neki minimum za održavanje rezervi. Prošle nedelje je taj broj na 1.321 jedinici krvi. Oseća se početak godišnjih odmora, ističu u Institutu.

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi Crveni krst Zrenjanin uručio je priznanja dobrovoljnim davaocima krvi koji su krv dali 75, 50 i 35 puta, a uručene su i plakete „Široko srce“ onima koji su postigli izuzetne rezultate na omasovljavanju dobrovoljnog davalaštva krvi u 2021. godini, a to su Medicinska škola, Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“, naseljeno mesto Perlez i Vatrogasno-spasilački bataljon Zrenjanin. Aleksandra Tanasijević, sekretar Crvenog krsta, je izrazila zahvalnost svim pojedincima koji su dobili priznanja i zahvaljujući kojima Zavod za transfuziju krvi Vojvodine i Crveni krst Zrenjanin radeći na motivaciji i organizovanju akcija obezbeđuju dovoljne količine bezbedne krvi potrebne za lečenje svih naših sugrađana.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se u cilju izražavanja zahvalnosti svim dobrovoljnim davaocima krvi, kao i podizanju svesti građana o važnosti redovnog i dobrovoljnog davanja krvi. 14. jun je izabran kao datum obeležavanja Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, iz posebnog razloga – na ovaj dan 1868. godine rođen je slavni austrijski naučnik dr Karl Landštajner, čije je otkriće ABO sistema krvnih grupa ovenčano Nobelovom nagradom za fiziologiju i medicinu 1930. godine. Ovogodišnji slogan „Davanje krvi je čin solidarnosti. Pridruži se i ti u spasavanju života” je dokaz da davalaštvo krvi jača duh zajedništva i da zdravstveni sistem može nesmetano da funkcioniše samo ukoliko ima dovoljno sigurne krvi i produkata od krvi koje mogu da obezbede isključivo zdravi davaoci krvi. Domaćin ovogodišnjeg Svetskog dana davalaca krvi je Meksiko, a centralna manifestacija održaće se u Meksiko sitiju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here