Otvorena “Druga letnja zadružna škola“

0
102

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić otvorio je u Srpskom Itebeju u banatskoj opštini Žitište “Drugu letnju zadružnu školu” i ocenio da zadruge čine okosnicu opstanka sela Srbije.

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić otvorio je u Srpskom Itebeju “Drugu letnju zadružnu školu“ i tom prilikom istakao da su zadruge imperativ koji proizlazi iz malog a usitnjenog poseda u Srbiji i da transfer odgovarajućih znanja i novih tehnologija uz državna ulaganja, predstavljaju realan okvir za njihov ubrzani razvoj.

Polaznik škole i direktor zadruge Agrosoj iz Neuzine Nandor Vereš je ukazao da su zadrugama najvažnije investicije u tehnološki razvoj te da je zadrugarstvo doživelo pravi preporod. Prema njegovim rečima, sve više je mladih ljudi koji se udružuju i uviđaju prednosti ovakvog načina poslovanja.

Predsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Dragan Škorić ukazao je na značaj edukacije, predavanja i stručnih skupova i istakao da moramo dovršiti rejonizaciju, menjati strukturu useva i uvesti nove tehnologije u proizvodnji. Predsednica Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov-Bizonj istakla je da je ova letnja škola namenjena pre svega mladim ljudima koji rade u zadrugama, sa ciljem da obogate svoja znanja, steknu kontakte, razmene iskustva i primene ih u svojim zadrugama i sredinama iz kojih dolaze.

Trodnevnu školu sa stručnim predavanjima, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine, koja se održava u zemljoradničkoj zadruzi “Mrkšićevi salaši” pratiće i praktični obilasci nekoliko uglednih zadruga Vojvodine. Školu će pohađati 50 učesnika iz 20 zadruga sa teritorije cele Vojvodine i namenjena je svim članovima zadruga koji žele da svoje znanje obogate praktičnim stručnim savetima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here