Za dobar rod tikvice treba prihranjivati

0
476

Tikvice pripadaju grupi povrća čije uzgajanje nije zahtevno ali se mogu pojaviti problemi u vidu sporog rasta, slabijeg cvetanja, sušenja i opadanja plodova.

 Dosta faktora utiče na pojavu sporog rasta, slabijeg cvetanja, sušenja i opadanja plodova, ali na svaki se može uticati u cilju sprečavanja negativnih posledica. Seme tikvica staro pet do šest godina slabo niče i daje slabe biljke. Loše i nekvalitetno seme neće dati rodne biljke. Na klijavost deluje uslov čuvanja semena. Lokacija i njen odabir veoma je važna za uspešno gajenje tikvica. One nisu zahtevne ali ne vole uzastopno gajenje na jednom mestu. Ako se gaje na istom mestu brzo će se primetiti smanjenje prinosa. Na isto mesto se može saditi posle četiri do pet godina. Nikada ih ne treba saditi posle srodnih vrsta i paradajza. Kao predusevi odgovaraju im mahunarke, šargarepa, beli luk.

Tikvica je biljka koja je veliki potrošač vode ali ne voli zabarena zemljišta, već bogata i rastresita. Kisela pH reakcija zemlje dovodi do usporenog rasta. Biljke formiraju ogroman koren koji dopire u dubinu do 1,5 metara. Neće im odgovarati kada je hladno a ni prevruće. Kod visokih temperatura prestaje rast, plodovi se ne uklanjaju. Dodatni problem je kombinacija sa malim sadržajem vlage u zemlji kada dolazi do sušenja mladih, zametnutih plodova i njihovog odbacivanja.

Previsoke temperature isušuju tučak i nema klijanja polena. Do odbacivanja i sušenja plodova mogu dovesti i oscilacije u snabdevanju vodom. Hladno i kišovito vreme takođe ne pogoduje tikvicama. Osim što će usporiti rast, oprašivanje će biti slabo jer pčele neće obavljati svoju funkciju. Tikvice formiraju muške i ženske cvetove. Muški se pojavljuju ranije na dugačkim drškama. Ženski su smešteni u bazi biljke i možemo ih oprašiti i ručno. Najbolje je uzeti dva muška cveta i obaviti oprašivanje kako bi bilo uspešno. Ukoliko za pet dana ne dođe do oplodnje postupak se ponavlja. Suviše rana setva u hladnu zemlju daće biljke koje sporo rastu, teško se oporavljaju i manje plodova daju.

Prihrana tikvica ovabavlja se u nekoliko navrata. Prva je pre cvetanja, zatim se nastavlja u vreme cvetanja dodavanjem đubriva i na kraju prihrana je u periodu plodonošenja. Centralni deo žbuna gde su ženski cvetovi može se tretirati blagim rastvorom meda koji privlači pčele. Da bi rod tikvica bio dobar treba ih brati redovno i zaštititi od bolesti štetočina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here