Vojislav Došen – U Zrenjaninu je podneto više od 3.000 zahteva za restituciju

0
267

Zakon o restituciji samo je delimično rešio problem oduzete imovine. Član Udruženja „Srpska liga“ Vojislav Došen navodi podatak da je samo u Zrenjaninu podneto 3.000 zahteva za povraćaj imovine.

Više od 70.000 građana Srbije zatražilo je povraćaj imovine koja im je oduzeta posle Drugog svetskog rata, poslednji su podaci Agencije za restituciju. Do 15. oktobra prošle godine bivšim vlasnicima i zakonskim naslednicima vraćeno je više od 556.800 kvadrata poslovnih prostora, zgrada i stanova. Ovim rešenjima nije obuhvaćena konfesionalna restitucija, niti građevinsko, poljoprivredno i šumsko zemljište. Kakvo je stanje u Zrenjaninu pitali smo člana Udruženja „Srpska liga“ i velikog potražioca imovine iz Zrenjanina Vojislava Došena.

Oduzeta imovina građanima vraća se na osnovu zakona iz 2011. na temelju koga se bivši vlasnici obeštećuju kroz naturalnu restituciju (vraća im se prethodno oduzeta imovina), ili državne obveznice koje će se izdavati od sledeće godine. Usvajanje tog zakona, koji je bio jedan od uslova za sticanje statusa kandidata Srbije za članstvo u EU, nadležni su javnosti predstavili kao ispravljanje istorijske nepravde prema bivšim vlasnicima nacionalizovane imovine, dok su oni, kojih se to zakonsko rešenje najviše tiče, to tumačili kao veliko razočaranje, imajući u vidu svoja iskustva s državom u koju su izgubili poverenje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here