Marko Jeremić – Ozbiljan problem što se ubistva novinara ne rasvetljavaju

0
124

Mislim da je ozbiljan društveni problem što se ubistva novinara ne rasvetljavaju, rekao je novinar Marko Jeremić.

Godišnjica smrti dopisnika „Večernjih novosti“ iz Jagodine Milana Pantića obeležena je 11. juna, od 11 sati. Najpre je održan pomen na Gradskom groblju u Jagodini, a nakon toga  položeno cveće i venci na spomen-ploči i spomeniku na Trgu Milan Pantić. Nagrada za novinarsku hrabrost „Milan Pantić“ uručena je  u Narodnoj biblioteci „Radislav Nikčević“. Novinara Marka Jeremića smo pitali kako tumači to što se ubistva novinara skoro po pravilu ne rasvetljavaju?

Udruženje novinara Srbije podseća da su od ubistva Milana Pantića, svi ministri unutrašnjih poslova bezuspešno osnivali radne grupe sa zadatkom da rasvetle ovo ubistvo, saopštavali kako je obavljeno više stotina razgovora u policiji, ponavljali da ova „istraga ima prioritet“ i da je „postignut značajan napredak“.

UNS veruje da će zahvaljujući Komisiji za istraživanje ubistava novinara ovaj zločin konačno biti rasvetljen tim pre što je njen rad bio presudan za podizanje optužnice za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

UNS očekuje da Komisija sada sve svoje resurse usmeri na istragu ubistava Milana Pantića i rasvetljavanje okolnosti smrti Dade Vujasinović.

UNS podržava stav Komisije da razotkrivanje ubistva Milana Pantića nije važno samo za novinarsku profesiju, već i za vladavinu prava i uspostavljanje principa pravde kao najviših vrednosti društva.

Pantić je ubijen nakon serije tekstova o ekonomskom kriminalu u pomoravskom regionu, zloupotrebama u privatizacijama i poslovanju opštinskih vlasti.

Na inicijativu UNS-a 2011. godine u Jagodini je postavljen spomenik Milanu Pantiću, a na predlog ovog profesionalnog udruženja godinu dana ranije trg u Jagodini dobio je ime po ubijenom kolegi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here