Vučić na Samitu EU – Zapadni Balkan u Briselu

0
56

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa liderima iz regiona učestvuje na Samitu EU – Zapadni Balkan u Briselu. On je po dolasku na samit poručio da je došao da razgovara sa evropskim prijateljima o budućnosti Srbije i regiona.

Lideri zemalja inicijative “Otvoreni Balkan”, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski, učestvuju na samitu Evropska unija – Zapadni Balkan u Briselu. Nakon konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, trojica lidera odlučila su da zajedno putuju na samit, a usaglašeni su i principi za razgovor sa zvaničnicima Evropske unije.

Predsednik Vučić je odgovarajući na pitanja novinara pojasnio da je sa premijerima Severne Makedonije i Albanije, uoči odluke o dolasku u Brisel, razgovarao o pitanju odnosa Severne Makedonije i Bugarske, budući da neke zemlje u EU žele da blokiraju početak pregovora Skoplju i Tirani. “To je bio razlog, o tome smo razgovarali. Ali smo ovde, ovde smo da razgovaramo o evropskoj budućnosti i verujemo da će biti dobrih zaključaka za Zapadni Balkan”, rekao je Vučić i dodao da će biti dobro ako se do njih dođe, a ako ne, svakako smo, rekao je, zahvalni Uniji na investicijama i donacijama. Na pitanje u vezi sa Ukrajinom, Vučić je rekao da je Srbija u Generalnoj skupštini UN već glasala protiv ruske agresije na Ukrajinu i da podržava teritorijalni integritet Ukrajine, kao što podržava i teritorijalni integritet Srbije, što nije slučaj sa većinom zemalja EU. Dodao je da je to veoma komplikovano pitanje, te da nema sumnje da će se u Briselu i o tome razgovarati. Na pitanje o predlogu Slovenije da se BiH dodeli status kandidata, Vučić je rekao da je uvek za napredak svih balkanskih zemalja na EU putu.

“Mi smo ovde došli kod prijatelja. Verujem u evropsku budućnost Srbije i Zapadnog Balkana. Zajedno ćemo se boriti na tom putu poštujući sebe i verujući da zajednički možemo mnogo toga da uradimo. To da smo uplašeni i da smo mnogo mali, a neki mnogo veliki ostavite nekom drugom, to su priče za malu decu”, poručio je predsednik. “Želimo da ubrzano razvijamo prijateljske i bratske odnose. Verujem da ćemo na evropskom i svim drugim putevima biti zajedno”, naglasio je Vučić. Preneo je da je jutros razgovarao sa makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim, a na pitanje šta misli o bilateralizaciji pregovaračkog procesa, ukazao je da je to Srbiji urađeno sa Prištinom, time što je dobila poglavlje 35.

U zgradu Evropskog saveta stigli su prethodno i predsednik Francuske Emanuel Makron, premijer Albanije Ediji Rama, član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani…

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here