Aleksandar Marton – O puštanju nacionalističkih pesama u školi „Vasa Stajić“ iz Novog Sada

0
171

Potpredsednik LSV-a Aleksandar Marton smatra da bi pokrajinski organi vlasti morali ozbiljno da se pozabave puštanjem nacionalističkih pesama koje slave ratne zločine u osnovnim školama kao što je to bio slučaj u OŠ ,,Vasa Stajić’’ iz Novog Sada.

Direktorka  novosadske OŠ „Vasa Stajić“  u kom su četvrtaci na oproštajnoj priredbi sa učiteljicom u koloni đuskali uz pesmu Baje Malog Knindže koja raspiruje nacionalnu mržnju i slavi ratne zločine, najavila je pokretanje disciplinskog postupka. Prema pisanju Telegrafa, Zorica Đurić je rekla da je „pokrenut disciplinski postupak, i da se škola više neće izjašnjavati povodom ovog slučaja do okončanja istog”. Potpredsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Martona pitali smo šta kulturološki govori ovaj slučaj na koji je LSV već reagovao u javnosti.

Na video snimku prosleđenom na roditeljsku vajber grupu, deca od desetak godina đuskaju uz stihove kojima se veličaju ratni zločini u Bosni i Hercegovini, slave topovi „bestrzajci“ i sve to u voziću koji predvodi učiteljica. Direktorka škole Zorica Đurić rekla je za medije da je u pitanju nesmotren incident i da niko od prisutnih učitelja nikada nije ni čuo sporne stihove, a kamoli ih puštao deci. Pesme su sami birali i puštali učenici i većina je bila potpuno primerena njihovom uzrastu. Nažalost, ova pesma je puštena bez ičije saglasnosti, ali od buke i galame koju su učenici stvarali, niko od učitelja nije ni mogao čuti reči – ispričala je ona.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here