Đorđo Đorđić – Prava radnika u kompaniji Ling Long ne postoje

0
185

Član predsedništva Stranke slobode i pravde Đorđo Đorđić govoreći o štrajku vijetnamskih radnika u kompaniji Ling Long ističe da su prava radnika na drugom ili čak trećem mestu, predstavljaju nebitnu stvar, smatra da je jedino važan protok robe dok prava radnika zapravo i ne postoje.

Kompanija Linglong oglasila se povodom medijskih navoda o štrajku vijetnamskih radnika zbog neisplaćenih plata saopštenjem, u kom se navodi da su svi radnici iz Vijetnama na gradilištu buduće fabrike guma angažovani posredstvom podizvođača, kompanije CEEC TEPC (China energy group). „Prilikom saradnje sa svim podizvođačima i partnerima, insistira se na poštovanju svih zakona, kao i strogih pravila same kompanije, kad su u pitanju ljudska prava i odnosi prema zaposlenima. Bivšeg košarkaša i člana predsedništva Stranke slobode i pravde Đorđa Đorđića smo pitali da li država dovoljno radi na tome da se kontrolišu strani investitori u tome da li poštuju prava radnika.

Više od 50 radnika iz Vijetnama stupilo je u štrajk, jer kako tvrde, nisu isplaćeni dva meseca, a i prethodne zarade su im umanjivane zbog naplaćivanja različitih penala, zbog čega su ostali bez novca, a neki od njih su svedočili i da su gladni. Prema informacijama koje su podelili sa medijima, namera kineske kompanije je da ih do petog jula sve vrati u Vijetnam, mesec dana pre isteka njihovih ugovora o radu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here