Prečišćavanje vode za piće u Zrenjaninu – Da li je na pomolu nova prevara?

0
103

Danas je u Vladi Republike Srbije potpisan Ugovor o realizaciji projekta prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu. Da li Zrenjaninci, iznevereni više puta i žedni 18 godina, mogu da veruju predstavnicima gradske i republičke vlasti da će 2024. godine piti zdravu vodu sa svojih česmi?

Pre nekoliko dana gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura je nakon sednice Gradskog veća saopštio da Zrenjaninci imaju razloga za optimizam, da je pitanje pijaće vode u našem gradu pitanje svih pitanja stručnih, političkih, moralnih i na kraju ličnih i da nema niko nestrpljiviji od njega da izađe pred građane i da kaže uspeli smo. Dan kasnije, nakon sednice Skupštine grada rekao je da je grad dobio važnog garanta da će svi aspekti ugovora o prečišćavanju vode za piće u Zrenjaninu biti ispoštovani te da je to Vlada Republike Srbije što znači da nismo sami i da sada postoje mnogo bolji mehanizmi zaštite interesa Zrenjaninaca. Danas je u Vladi Republike Srbije potpisan Ugovor o realizaciji projekta prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu sa kompanijom „Metito“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja u Zrenjaninu gradi i prečistač otpadnih voda – još jedan projekat javno-privatnog partnerstva po kom je Zrenjanin prvi u Srbiji. Premijerka Ana Brnabić je istakla da je Vlada Srbije pomogla da se reši višedecenijski problem sa vodom za piće grada Zrenjanina, dodavši da je problem rešen na jedini mogići način, a to je javno – privatno partnerstvo.

Poverovali bi građani Zrenjanina u izjave i obećanja i premijerke i gradonačelnika Salapure da kroz sve te priče i obećanja nisu već prošli i to nekoliko puta. Premijerka je tokom posete Zrenjaninu januara 2018. godine rekla da je Zrenjanin na korak od dobijanja zdrave pijaće vode. Taj korak je izgleda nešto veći nego što je premijerka obećala pa je morala da da još jedno obećanje i godinu dana kasnije. Čudnog li čuda, ni ono nije ostvareno. Kada je u pitanju tvrdnja da je pronađen kredibilan partner stanovnici Zrenjanina se vrlo dobro sećanju da su se takve tvrdnje mogle čuti i 2015. godine kada je doneta odluka da se posao prečišćavanja vode za piće poveri grupi Zilio koja je obećala da će u roku od osam meseci Zrenjaninci piti zdravu pijaću vodu, a hvalospevi su se mogli čuti i kada je u pitanju kompanija „Sinertek“, koja je u Zrenjaninu prilično neslavno završila svoje poslovanje.

No, da ne sudimo po starom i čak i da zanemarimo sve što je bilo ranije i da gledamo samo u budućnost retko koji Zrenjaninac će poverovati u to da je „Panonian water“, firma osnovana novembra 2021. godine sa osnivačkim kapitalom od 100 dinara sposobna da vrši prečišćavanje vode za piće u gradu kao što je Zrenjanin te da je sposobna za dalja ulaganja u postrojenje kojim će upravljati u narednih 25 godina.

Gradski čelnici su izdejstvovali 2018. godine izmene Zakona o komunalnim delatnostima čime je u Srbiji prvi put stvorena mogućnost da privatne kompanije prerađuju i isporučuju pijaću vodu, ali i mogućnost da tako važne i velike poslove dobiju kompanije bliske vlasti. I dok su takve kompanije dobijale novac iz budžeta grada i delile ga sa čelnicima grada građani su i dalje kupovali flaširanu vodu pa ne čudi što im je sada teško da poveruju da će još jedna privatna kompanija voditi računa o tome da Zrenjaninci piju zdravu vodu.

U novom ugovoru je nejasno u šta će konkretno biti uloženo još 18 miliona eura u pokušaju da Zrenjaninci dobiju zdravu vodu ali i ovog puta samo na izlazu iz fabrike. Premijerka je obećala da će Vlada uložiti 510 miliona dinara u sanaciju vodovodne mreže i zamenu azbestnih cevi u Zrenjaninu, ali već znamo da je njeno obećanje ludom radovanje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here