Promene na paradajzu

0
181

Prilikom proizvodnje paradajza na otvorenom, pa i u zatvorenom prostoru često se mogu uočiti neke promene, naročito na plodovima, koje nisu posledica delovanja nekog od patogena.

Promene na plodovima paradajza, koje nisu posledica patogena, najčešće nastaju kao posledica uticaja faktora abiotske prirode, klimatskih promena i drugih spoljašnjih uslova, propusta u tehnologiji gajenja, kao i genetske modifikacije (karakteristike) sorte. U tom slučaju dolazi do smetnje u formiranju cveta i formiranje ploda, do poremećaja normalnog toka razvoja i sazrevanja ploda.

Najčešće promene (mane) paradajza su:

  1. Ožegotine od sunca – najčešće nastaju na onim plodovima koji su bili u senci lista, a zatim su odjednom izloženi suncu. Posebno se javlja kod slabije zalivanih i slabo osvetljenih biljaka. Takvi plodovi podložni su naseljavanju saprofitnih mikroorganizma.
  2. Pukotine na plodu – najteža i najčešća mana ploda paradajza. Pukotine mogu biti radijalne i koncentrične, a javljaju se na gornjoj polovini ploda, oko peteljke Nastaju u periodu toplog vremena i obilja vlage nakon dužeg suvog perioda. Ova promena se dešava kao posledica povećanja unutrašnjeg dela ploda ali ne i pokožice usled priliva vode i povećanja zapremine, tako da pokožica puca. Mera zaštite je ujednačena primena vlažnosti i otporne sorte.
  3. Žuta kragna ploda – ova pojava je česta kod slabo olistalih i nežnih biljki, kada je temperatura veća od 25°C u periodu pred sazrevanje ako su velike razlike između dnevnih i noćnih temperatura.
  4. Zelena kragna paradajza – ova osobina je vezana za pojedine sorte jer se genetički ispoljava, a takođe može se pojaviti usled nedostatka kalijuma u vreme rasta i sazrevanje ploda.
  5. Mačije lice – poseban oblik deformacije. Hladno i oblačno vreme u doba cvetanja utiče na kasnije ispoljeni nepravilni razvoj ploda. Vršni deo ploda je naboran, udubljen, sa odrvenelim ožiljkom između rebara. Udubljenje ide duboko u plod tako da ima oblik mačijeg lica. Podložniji je u sortama sa jako krupnim plodovima

Pored navedenih postoje i druge promene na plodovima paradajza kao nekroza vrha ploda, plodovi sa izduženim vrhom, šupljikavost i druge pomene.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here