Najava filmskog festivala na Paliću od 16. do 22. jula

0
204

Organizatori Festivala evropskog filma Palić koji će se održati od 16. do 22. jula najavili su niz pratećih programa uključujući radionice, izložbe, promocije knjiga, panel diskusije i muzički program.

Festival evropskog filma Palić biće održan od 16. do 22. jula, uz prikazivanje više od 130 filmova u 15 programskih celina, a dobitnici festivalskih nagrada “Aleksandar Lifka” su Mišel Azanavisijus, Dušan Kovačević i Igor Galo. Izložba “Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1970-1979”, koju je priredio Filmski centar Srbije biće postavljena u Galeriji Otvorenog univerziteta Subotica. Izložba sadrži 41 filmski plakat iz fonda i arhive FCS, koji su nastali od 1970. do 1979. godine za ratne spektakle kao što su “Sutjeska”, “Užička republika”, “Partizanska eskadrila” i “Valter brani Sarajevo”. Na festivalu će biti održana promocija knjige “Stenli Kjubrik između slikarstva i filma” Dijane Metlić, čija je teza da se “tek kroz proces njihovog sučeljavanja može doći do pravog razumevanja Kjubrikove umetnosti” kao i promocija knjige Milana Nikodijevića “Zabranjeni bez zabrane” o Crnom talasu, koji je “umetnički najsnažnije razdoblje u istoriji jugo-filma i ulazak u svetsku kinematografiju”.

U bioskopu “Abazija” biće predstavljanje međunarodnog festivala kratkometražnog igranog filma “Filmski front” čiji je naglasak na afirmaciji filmskog stvaralaštva mladih autora iz Srbije i regiona. Predstaviće se i  Međunarodni filmski festival “Kino otok – Izola sinema” iz Slovenije. Palić će biti domaćin trodnevnih radionica za članove MIOB mreže u cilju unapređenja komunikacije na društvenim mrežama. Trodnevnu “Radionicu mladih kritičara” vodiće uz starog saradnika Palićkog festivala Nila Janga španski novinar Viktor Paz. “MOBIFILM radionica” će okupiti deset mladih studenata iz prekograničnog regiona koji su u prethodnom periodu pohađali “MOBIFILM školu” u Subotici i Segedinu. Tokom festivala će biti organizovan i drugi radni sastanak kojem će prisustvovati predstavnici deset filmskih festivala iz prekograničnog regiona, i između ostalog raditi na pripremi zajedničkih projektnih predloga iz oblasti filmske umetnosti. Svaki festivalski dan imaće muzički program od 20.30h, uz besplatan ulaz, a nastupiće hrvatski pank-folkeri Brkovi, novosadski bendovi Gift i Norveška šuma, zrenjaninski Karantinos, i subotički Perpetum Mobile i Mia.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here