Marko Jeremić – Tokom pandemije ništa bolje nije moglo da se uradi

0
36

Pandemija korona virusa u velikoj meri je promenila svet pa se postavljaju pitanja da li se moglo raditi mnogo bolje na suzbijanju te pošasti. Novinar Marko Jeremić smatra da je tokom pandemije urađeno sve što se moglo uraditi i da su slično postupale skoro sve zemlje.

“Moram da kažem, s obzirom na to da je tokom pandemije u svetu umrlo 20 miliona ljudi, od čega je milion u SAD – moglo je biti i gore… Srećni smo što je stopa smrtnosti bila 0,2 posto”, rekao je osnivač Majkrosofta Bil Gejts. On je upozorio da ne bi trebalo da računamo na „sličnu sreću“ tokom sledeće pandemije. Uzimajući u obzir koliko  je destabilizujuća bila pandemija kovida-19, ako se pojavi još jedan virus sa sličnom virulentnošću, ali s mnogo većom stopom smrtnosti – recimo, pet posto – to bi mogao biti kraj društva”, rekao je Gejts. Novinara Marka Jeremića smo pitali da li su se države dobro snašle u vreme pandemije i ako nisu šta je to moglo da bude bolje urađeno.

“Šanse za još jednu pandemiju u sledećih 20 godina, bilo prirodne ili namerne, rekao bih, su više od 50 odsto”, rekao je Bil Gejts dopisnici magazina Tajm Alis Park tokom Tajm 100 Samita u Njujorku.

Kako je objasnio, pandemija je stvorila jedinstvenu priliku da spreči da se još jedna pandemija ikada dogodi – ali samo ako je svet spreman na ključna ulaganja. On tvrdi da nije nemoguće izbeći sledeću pandemiju. To podrazumeva ulaganje u tehnologiju, vakcine i zdravstvene sisteme, ali i stvaranje sistema nadzora bolesti. Uveren je da bi, kad bi svet zajednički uložilo u takav sistem, naučnici imali sve potrebne resurse da bilo kakve epidemije zaustave u roku od 100 dana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here