Najavljuje se povećanje cene struje

0
50

Povodom najave predsednika Aleksandra Vučića da kada bude došlo do povećanja cene struje da ono neće za stanovništvo biti veće od 10 odsto, Ministarka Mihajlović izjavila je da struja treba da poskupi ali da treba pustiti institucije da kažu koje je poskupljenje najodrživije u ovom trenutku.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da treba pustiti institucije da kažu koje je poskupljenje najodrživije u ovom trenutku.

Rade se kalkulacije oko poskupljenja u koje su uključena ministarstva finansija i energetike, kao i EPS i Agencija za energetiku.Sadašnje cena je najniža ne u regionu, nego u Evropi, i to nas onda tera u energetskom sistemu da mnogo više koristimo struju za recimo hlađenje nego bilo koji drugi energent. I tako opterećujemo elektroenergetski sistem koji je i iz drugih razloga opterećen”, rekla je ona kao i to da je  ministarstvo koje vodi , za to da cena struje bude veća. ali da će se voditi računa o ugroženom stanovništvu i da su spremne uredbe za povlašćene kategorije koje neće plaćati povišenu cenu .Srbija neće biti u situaciji da ima bilo kakve vrste kolapsa ili pada energetskog sistema tokom zime, rekla je danas za Tanjug ministarka energetike Zorana Mihajlović i dodala da danas Srbija ima mazuta za više od 80 dana, benzina i dizela za više od 50 dana, a kerozina i za još više.Ocenila je da problem može da se desi da nam ne dođe dovoljno gasa iz Bugarske, da ne možemo da povučemo dovoljno gasa iz Mađarske, da se desi neki problem u elektroenergetskom sistemu.Govoreći o izgradnji interkonekcije Niš-Dimitrovgrad istakla je da će sa kapacitetom od 1,8 milijardi kubika od septembra 2023. godine biti moguhce da pokriva 30-40 posto potreba od još nekog dobavljača. što  omogućava sigurnost Srbiji, da ne zavisi od onog što može da se desi, a sa druge strane daje mogućnost da budemo tranzitna država za gas.

Navela je da se radi ubrzano i na interkonekciji sa Severnom Makedonijom, dokumentaciji za interkonekciju sa Rumunijom, te da se razgovara sa BiH.kao i sa Azerbejdžanom kako bi se sada potpisali ugovori za kapacitete gasa za sledeću godinu kada interkonkcija ka Bugarskoj bude u funkciji.Srbija trenutno  iz svog dela skladišta gasa u Banatskom dvoru ima rezerve za 50 dana.       Problem je što je tamo mogućnost istiskivanja samo pet miliiona kubika gasa dnevno, a potrebe Srbije zimu su od 11-13 miliona kubika.”Zato skladištimo u Mađarskoj. Gas nam dolazi Balkanskim tokom iz Rusije.Tako ćemo verujemo i kada dođe zima imati dovoljno gasa”, rekla je Mihajlović Naša želja da ove godine završimo dokumentaciju za novo skladište gasa u Srpskom Itebeju, i da sledeće godine počnemo radove”, rekla je ona uz ocenu da bi izgradnja tog skladišta trajala oko godinu i po, te da bi tu mogli da skladištimo gas za sebe, a možda i za neke okolne zemlje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here