Stevan Gajić – Ne očekujem nikakav ishod dijaloga Beograda i Prištine već zamrznuti konflikt

0
73

Ne očekujem nikakav ishod dijaloga Beograda i Prištine, izjavio je naučni saradnik Instituta za evropske poslove Stevan Gajić navodeći da će verovatno uslediti zamrznuti konflikt koji će potrajati, a čiji su uzrok dešavanja u Ukrajini.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je u Briselu s glavnim kosovskim pregovaračem Besnikom Bisljimijem svega nekoliko dana nakon što je izaslanik EU najavio mesečne sastanke sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine u Briselu. Sastanku su prethodile i najave iz Prištine, kao i, još uvek nezvanično iz Brisela, o mogućem sastanku na visoko političkom nivou, odnosno susretu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i kosovskog premijera, Aljbina Kurtija ovog meseca. I dok iz Prištine i EU govore o mogućem zakazivanju takvog sastanka, Vučić je po drugi put ponovio da ga „niko nije zvao“. Ipak, dodao je da „nešto pokušavaju“, ali da on „nema pojma šta“, potvrdivši potom da će, ako poziv dobije, u Brisel otići. Sa druge strane ponovio je da ne vidi veliki smisao vođenja dijaloga. Stevana Gajića, naučnog saradnika Instituta za evropske studije zamolili smo da prokomentariše doskorašnji dijalog Beograda i Prištine te kakav ishod očekuje.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je nakon razgovora u Briselu s glavnim kosovskim pregovaračem Besnikom Bisljimijem izjavio: „Imao sam dugu i detaljnu diskusiju sa Besnikom Bisljimijem danas u Briselu, o trenutnom stanju i narednim koracima u dijalogu“. O sastanku se u sličnom tonu kasnije oglasio i kosovski zvaničnik. „Zajedno sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom razgovarao sam o narednim koracima u procesu dijaloga“, napisao je Bisljimi na Tviteru. Naveo je i da će Kosovo nastaviti konstruktivno i aktivno da učestvuje u procesu dijaloga. Više detalja o razgovoru, ni jedan ni drugi zvaničnik nisu naveli.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here