Suša sve veća pretnja

0
120

Zbog velike suše i visokih dnevnih temperatura ratari i agronomi brinu da li će biljke uspeti da izdrže vrućinu i sušu i koliki će biti prinosi usled ovih vremenskih neprilika.

Biljkama treba kiše i ukoliko se suša nastavi, odraziće se na visinu prinosa. kukuruz se za sada drži, suncokret, kojem toplota i suvo vreme ne škode, odviše lepo se razvija jedino soja koja voli kišu teško podnosi sušu.

Rani hibridi kukuruza prošli su fazu svilanja i metlanja pa su prošli najosetljiviji period u kojem je i bilo padavina, doduše ne na svim područjima i ne u istom obimui taj kukuruz je uspeo da se održi, ali je i njemu potrebna vlaga. Kukuruz kasnije sejan tek treba da cveta, pa kako se najavljuju tropske vrućine bez kiše, može da zaostane u razvoju – kaže dr Goran Bekavac sa Naučnog insitituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.Nedostatak vlage  biće ozbiljan problem za razvoj kukuruza, pogotovo što se najavljuje tropski talas.

I poljoprivrednici se slažu da je zemlja suva i da biljkama treba vlage, zato kažu da im predstoji teška godina, u kojoj mogu da ostanu i bez para i bez useva. Sumnjaju da cene novog roda neće pokriti visoke troškove setve jer su sada na berzama usevi od prošle godine pojeftinili. Čak i dase  njive zalivaju, opet ne bi imali koristi jer je skupa nafta i struja .Temperature su toliko visoke da i zalivanje noću hladnom vodom iz bunara može da predstavlja rizik i naudi usevima .za sada kukuruz odoleva suši, ali  je soja je u lošem stanju, odbacuje mahune i žuti i nije dovoljno ni narasla.Zemlja je toliko suva da ponegde i korov slabo uspeva.Suncokret je već završio cvetanje pa se ratari koji su ga sejali, a njih je najviše u Banatu, nadaju da će krenuti da ga žanju već krajem agvusta.

Na Produktnoj berzi Novi Sad ponder cena kukuruza bila je 31,9 dinara bez PDV-a, soje 71 dinara, takođe bez PDV-a,a pšenice 36 dinara. Gledajući cene od prošle nedelje, primetan je rast koštanja kukuruza za 2,9 odsto, soje četiri odsto i pšenice 4,3 odsto. Ukoliko cenovna kretanja budi i nadalje rasla, ratarima koštanje ne bi trebalo da bude briga već samo klimatske neprilike, na koje, doduše, ne mogu da utiču.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here