Prinosi kukuruza biće rekordno niski

0
28

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da kukuruz u Banatu loše izgleda i da će, ako se nastavi sušni period prinosi biti rekordno niski.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika “Stig” Nedeljko Savić rekao je da će se, sudeći po nerazvijenoj stabljici kukuruza, prinos ove godine ponoviti iz 2017. godine, kada je na njegovom imanju imao od 1,5 do dve tone po hektaru, a koliko je to malo ilustruje podatak da je 2020. godine prosečan rod bio 10,5 tona, prenosi Beta.

“Padavine nisu bile ravnomerne u Srbiji i negde će biti dobar prinos kukuruza za ove uslove, a negde ni 300 kilograma po hektaru”, rekao je Savić i dodao da će procenjeni prinosi biti još manji jer prema prognozama, kiša neće padati ni usledećih 10-ak dana.

“Neki proizvodjači su krenuli da kose zelenu masu za silažu i kažu da je veoma oskudna jer nema zrna”, istakao je Savić i dodao da ga je setva po hektaru koštala oko 120.000 dinara i da sa ovogodišnjim rodom neće uspeti pokriti ni troškove.

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da kukuruz u Banatu loše izgleda i da će, ako se nastavi sušni period prinosi biti rekordno niski.

“Ranim sortama kukuruza koje su uspele da se opraše kiša bi mogla da pomogne, a sortama koje su se delimično, ili uopšte nisu oprašile, ne može mnogo da pomogne”, rekao je Jakšić.

Kiša je u Banatu za poslednja dva meseca padala, prema njegovim rečima, dva puta, jednom je palo pet, a drugi put 15 litara po kvadratu, što je zanemarljivo malo. Prinosi kukuruza ove godine će, kako je rekao, biti u najplodnijem zemljištu oko dve tone, a poredjenja radi, rekordni prinosi su od 14 do 16 tona po hektaru.

Predsednik udruženja poljoprivrednika “Pančevački ratari” Jovan Negovan rekao je da je kukuruz, kome je osušeno pet-šest listova od zemlje “završio karijeru”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here