Srđan Škoro – Politika aktuelnog režima prema Kosovu je veleizdajnička

0
35

Novinar Srđan Škoro je politiku aktuelnog režima prema Kosovu okarakterisao kao izdajničku i kao politiku kojom se sve čini da Kosovo postane samostalna država. A kada je u pitanju osnivanje Zajednice srpskih opština rekao je da direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ne treba da se obraća međunarodnoj zajednici već svojim kolegama iz Srpske napredne stranke. Politika aktuelnog režima prema Kosovu je veleizdajnička, kojom se čini sve da Kosovo postane samostalna država, izjavio je novinar Srđan Škoro.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ponovo je pozvao međunarodnu zajednicu da se “uzme u pamet” i izvrši pritisak na Prištinu da formira Zajednicu srpskih opština jer, kako je rekao, ukoliko ne ispuni sve ono što je dogovorom u Briselu potpisano može da bude kasno i da odemo u “provaliju sa nesagledivim posledicama”. Petković je podsetio da su prošla 3.364 dana kako ZSO nije formirana i dodao da je ZSO ta koja treba da predstavlja institucionalni mehanizam za zaštitu kolektivnih prava srpskog naroda na KiM s obzirom da tih prava danas nema. Novinara Srđana Škora smo pitali kako ocenjuje politiku aktuelnog režima prema Kosovu.

Kosovo je potpisivanjem, a kasnije i ratifikovanjem Sporazuma o osnivanju Zajednice srpskih opština preuzelo međunarodnu obavezu da taj sporazum i primeni, rekli su za Kosovo onlajn iz službe za odnose s medijima Evropske unije. Na pitanje kada će EU preduzeti nešto kako bi Priština primenila Briselski sporazum, iz Brisela su odgovorili da je na Kosovu da predloži način za sprovođenje sporazuma. “EU je kao posrednik dijaloga više puta pozivala na primenu svih prethodnih sporazuma. Kosovo je 2013. godine sklopilo sporazum o osnivanju Zajednice srpskih opština. Ovaj sporazum su sve uključene strane zaključile u dobroj veri. Nikada nije otkazan. Zapravo, sporazum iz 2013. ratifikovala je skupština sa dvotrećinskom većinom. Time je Kosovo preuzelo međunarodnu obavezu da primeni ovaj sporazum. Na Kosovu je da predloži način za sprovođenje sporazuma”, navodi se u odgovoru Evropske unije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here