Vučić – Pokazno-taktička vežba ,,Gruža 2022’’

0
166

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je pokazno-taktičkoj vežbi Ministarstva unutrašnjih poslova „Gruža 2022“, na brani jezera Gruža, u kojoj su učestvovali pripadnici PU Kragujevac, Žandarmerije, Ronilačke jedinice Žandarmerije, kao i Helikopterske jedinice MUP.

Tokom vežbe, više od 200 policijskih službenika je, uz upotrebu najsavremenijih vozila i opreme, prikazalo obučenost i sposobnost u odbrani najvitalnijih objekata značajnih za život građana, ekonomiju i energetiku i to kroz sadejstvo sa kopna vazduha i vode.

Tokom vežbe, od opreme je korišćeno devet specijalnih i borbenih oklopnih vozila: M11, M15, Lazar 3, Hameri, Defenderi, kvadovi, helikopter Gazela,borbeni desantni gumeni čamci Zodijak i desantni čamac Premaks. Prikazan je i rad snajperskih, ronilačkih i upadnih timova, koji su se, spustili na branu i alpinističkim tehnikama izvršili upad u otvore i prostorije na brani. Vežba je izvedena u pet etapa, od postavljanja uže i šire blokade brane, do potpunog savladavanja i neutralisanja terorista.

Po završetku vežbe, predsednik Vučić dobio je od pripadnika Žandarmerije maketu države Srbije sa sedištima Žandarmerije, grb i dres sa svojim imenom. Istakao je da nikada neće zaboraviti posetu Kraljevu, kada je Srbija bila blizu nekih teških odluka i da je tog dana ceo kraljevački odred Žandarmerije bio na smotri visoko motivisan.

Predsednik Srbije je zamolio pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova da brinu o sebi i naglasio da je tokom vežbe osetio strah za, ne samo alpiniste koji su se spuštali užetom 51 metar niz branu, već i za ronioce i sve ostale učesnike koji su izbegavali eksplozije. Vežbi su, pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, prisustvovali i drugi visoki rukovodioci MUP-a.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here