Uskoro ponovo uspostavljanje saobraćaja od Mokre Gore do Višegrada

0
126

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović održao je  na Mokroj Gori sastanak sa delegacijom Republike Srpske, na kome je formirana Komisija radi ponovnog uspostavljanja železničkog saobraćaja do Višegrada.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović je prilikom sastanka istakao da je cilj da se železnica dodatno integriše sa Republikom Srpskom i za petnaest dana Mokra Gora ponovo poveže sa Višegradom, čime će se dobiti jedinstvenost kako u saobraćajnom, tako i turističkom smislu. On je ukazao na to da je u prethodnom periodu dosta urađeno na tom planu, navodeći da je resorno ministarstvo investiralo približno deset miliona evra da bi se stvorili uslovi koji će Mokru Goru povezati sa Višegradom. Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić potvrdio je da je i sastanak jasan pokazatelj intenzivne saradnje, ali i velikog truda kako bi se unapredili zajednički potencijali. Na osnovu zaključaka sa sastanka može se očekivati u što skorijem vremenskom periodu ponovno uspostavljanje saobraćaja od Mokre Gore do Višegrada. Uspostavljanje redovnog saobraćaj za Višegrad je od velikog turističkog značaja za regije s obe strane granice i značajan projekat u okviru veza Srbije i Republike Srpske.

Železnička pruga Mokra Gora – Višegrad je pruga uzanog koloseka, dužine približno 25 kilometara. Prvobitna trasa pruge koja je povezivala Užice sa Višegradom svečano je otvorena 1925. godine. Međutim, 1974. godine je zbog njene nerentabilnosti doneta odluka o ukidanju, koje je obuhvatalo i uklanjanje šina i pragova. Nakon obnove pruge na relaciji Mokra Gora – Višegrad, u avgustu 2010. godine je prva kompozicija saobraćala od Mokre Gore do Višegrada. U periodu od 2012. do 2019. godine, vozovi su prema potrebi saobraćali na relaciji Mokra Gora – Višegrad. Tokom 2020. godine voz „Nostalgija“ nije saobraćao na relaciji Mokra Gora – Višegrad, a u protekloj godini redovan saobraćaj voza „Nostalgija“ organizovan je na pruzi Mokra Gora – Šargan Vitasi, ali ne i do Višegrada.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here