Otpadne vode Linglonga direktno otiču u reku Begej

0
167

Građanski preokret upozorio je u decembru prošle godine da se kineska fabrika guma Linglong povezuje cevima direktno sa rekom Begej. To je danas i potvrđeno snimkom koji možete pogledati u narednom prilogu.

Ono na šta je Građanski preokret upozorio u decembru prošle godine, da se kineska fabrika autoguma Linglong kod Zrenjanina povezuje cevima velikog prečnika direktno s rekom Begej, u međuvremenu je realizovano, što se vidi na danas napravljenom snimku. Na manje od dva kilometra od tog mesta nizvodno je Specijalni rezervat prirode “Carska bara”, zatim ušće Begeja u Tisu, dok je na desetak kilometara dalje ušće Tise u Dunav.

Za sada se kroz postavljene cevi i prokopane kanale ispuštaju otpadne vode s gradilišta Linglonga, a izvesno je da će tuda oticati celokupan tečni otpad kada počne proizvodnja autoguma, što će izazvati ekološku katastrofu.

Grad Zrenjanin je nedavno najavio izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda, a taj posao poverio arapskoj firmi Metito. Ugovoreni kapacitet postrojenja je samo 25 hiljada kubnih metara vode na dan, iako je Studija izvodljivosti za upravljanje otpadnim vodama iz 2015. godine utvrdila da je za Zrenjanin potreban prečistač kapaciteta između 38 i 51 hiljada kubnih metara vode po suvom vremenu, a između 45 i 58 hiljada kubnih metara vode po kišnom vremenu. Studija iz 2015. godine nije obuhvatila potrebe gigantskog postrojenja kakava je fabrika autoguma Linglong.

Linglong je postavio cevi unutrašnjeg prečnika 1600 mm u zemlju od svoje fabrike ka reci Begej, a kroz cevi ovolikog profila može da protekne 4,5 m3/s tečnosti slične specifične težine kao voda, odnosno 389 hiljada kubnih metara na dan. Izvesno je da tretman tih otpadnih tečnosti uopšte nije predviđen – ni sada ni u budućnosti, kroz najavljeni gradski prečistač.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here