Vulin : MUP Srbije danas raspolaže najsnažnijom helikopterskom flotom na Balkanu

0
127

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin obišao je Helikoptersku jedinicu u njihovoj bazi na Aerodromu „Nikola Tesla“ i uverio se u snagu i jačinu helikoptera H-215 „Super Puma“, prvog helikoptera, od tri, iz ove game koji je u floti jedinice MUP-a Srbije od jula ove godine.

Ministar  je istakao da MUP Srbije, danas raspolaže najsnažnijom helikopterskom flotom na Balkanu. „Snaga MUP-a ogleda se, između ostalog, u snazi njegove avijacije. Helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova bogatija je za savremene i moderne helikoptere. Nabavka „Super Puma“, predstavlja samo nastavak modernizacije flote. Do kraja godine očekuje se isporuka preostale dve letelice ovog tipa, koje će biti snažan doprinos u borbi sa požarima, s obzirom na to da nose i do pet tona vode. Po prvi put su svi helikopteri opremljeni i vedrima za gašenje požara.

Danas su pripadnici MUP-a Srbije sposobni i spremni da vode računa o sebi ali i o komšijama. Priznanje Helikopterskoj jedinici, uz Grčku, Severnu Makedoniju, Republiku Srpsku iskazala je i Evropska komisija koja je prilikom gašenja požara u Sloveniji istakla da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova sa naša dva helikoptera izbacili najviše vode i dali najveći doprinos u gašenju požara“, rekao je ministar Vulin. Prema njegovim rečima, sa najsavremenijim i verovatno najboljim helikopterom na svetu u svojoj klasi, koji je sada deo naše flote, MUP Srbije pokazuje koliko je ojačao i koliko je snažan.

“Super Puma” je helikopter koji svojim kapacitetima daleko nadmašuje kapacitete letelica koje Helikopterska jedinica ima u svojoj floti. Helikopter može prevesti do 24 osobe, maksimalan dolet iznosi 866 kilometara, u vazduhu može da provede duže od četiri sata, nosivost kuke za nošenje podvesnog tereta iznosi 4,5 tone, što daleko prevazilazi kapacitete koje je Ministarstvo do sada imalo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here