Kako pravilno brati papriku

0
169

Ukoliko se bavite uzgojem paprike, važno je da znate kako pravilno da berete plodove svoga marljivog rada. Ovo su informacije koje morate usvojiti pre, tokom i nakon berbe te povrtarske kulture.

U kojoj fazi zrelosti ćete brati papriku zavisi prvenstveno od njene dalje upotrebe. Ukoliko je namenjena za potrošnju u svežem stanju plodovi se beru u fazi tehnološke zrelosti. Tehnološku zrelost paprike odlikuje puna veličina ploda, plodovi imaju glatku površinu i veću otpornost na pritisak. Vrlo je bitno obratiti pažnju da plod paprike nije prerano ubran jer tada lako gubi vodu i dobija smežuran izgled. Ukoliko se nakon berbe paprika suši ili prerađuje u određene svrhe, bere se u fazi fiziološke zrelosti. U tom slučaju semenke ploda su skroz razvijene, a boja ploda postaje crvene, roze ili narandžaste nijanse.

Izbegavajte berbu paprike nakon padavina jer će se javiti kasnije problem prilikom skladištenja. Naime, na taj način dolazi do javljanja optimalnih uslova za širenje bolesti. Ova povrtarska kultura se na početku bere na nedelju dana, a u „jeku“ berbe na 2, 3 dana. Naravno ukoliko je u pitanju veća parcela pod paprikom vrši se jednofazna berba kombajnima, ako su pak male površine u pitanju pribegava se ručnoj berbi u tri navrata. Umesto berbe rukama bolje rešenje bi ipak bilo rezanje plodova nožem ili makazama kako bi se izbegla oštećenja koja će smanjiti njenu tržišnu vrednost. Krti lastari paprike su lako lomljivi tako da o tome naročito treba voditi računa.

Deformirani plodovi kojima je umanjena tržišna vrednost takođe ne smeju ostati na biljci jer se njihovom berbom poboljšava plodonošenje. Obrane plodove paprike bi, ukoliko je sunčan dan, trebalo skloniti što pre sa sunca. Naime, najduže sat vremena mogu biti izložene sunčevim zracima jer nakon tog perioda dolazi do pojave ožegotina. U pitanju su vrlo osetljivi plodovi koji se lako kvare te ih odmah nakon izvršene berbe treba pripremiti za dalji plasman. Plodovi paprike se pakuju u otvorene letvarice, mrežaste vrećice ili kartonske kutije. Pazite kada ih pakujete da ne oštetite pokožicu, jer ovo dovodi do pojave truleži. Paprika se suši samo kada su plodovi zreli, ali i ne prezreli.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here