Likovna školica u Belom Blatu

0
130

Profesorka likovne kulture Valentina Vencel, formirala je edukativnu likovnu školicu u Belom Blatu, a tri polaznice izložile su svoje radove u dvorištu beloblatske škole.

Seoske sredine, posebno rustično okruženje, često su inspiracija mnogim umetnicima u pronalaženju neobičnih vizuelnih motiva za svoja buduća ostvarenja. Ali, ne smemo zaobići i  činjenicu da upravo u tim malim sredinama „čuče“ neotkriveni talenti i budući umetnici. Vodeći se intuitivnom i profesionalnom pretpostavkom da i u malim sredinama zasigurno postoji umetnički potencijal, profesorka likovne kulture Valentina Vencel, odnedavno i meštanka Belog Blata, takvu pretpostavku je i profilisala formiravši edukativnu likovnu školicu za beloblatske polaznike. Iako već dokazana kao umetnica sa sijaset realizovanih projekata visokog umetničkog sadržaja, ona svoje pedagoško iskustvo i dalje, sa puno entuzijzma,  prenosi na najmlađe u kojima prepoznaje taj potencijal. Sada, kako će se u budućnosti ta linija kreativnog rada i stvaralaštva razvijati, vreme će pokazati. Imajući u vidu energiju, posvećenost i pedagoško iskustvo mentorke, može se pretpostaviti da će ta umetnička linija imati dobru putanju.

Za kraj ovogodišnjeg rada umetničke školice organizovana je retrospektivna izložba u školskom dvorištu beloblatske škole. A bolje prilike nije moglo biti nego na završnoj školskoj priredbi. Polaznice, njih tri; Sara Ponjičan, Nikolina Kalapiš i Laura Hromčik ponosno su izložile svoja ostvarenja u neobičnoj postavci, na drveću i u prelepom okruženju. Radovi nastali raličitim crtačkim i slikarskim tehnikama ukrasili su školsko dvorište i zaista su privukli punu pažnju bezmalo čitavog  sela. Eto još jedne potvrde da je sve moguće, u ovom slučaju i kreirati nešto lepo i vizuelno privlačno, a da je autentično i nastalo angažovanjem i radom unutar male zajednice. Bravo za mentorku i svakako i pohvale za njihove  učiteljice, koje su sigurno dale svoj doprinos u razvijanju te umetničke niti. I naravno bravo za naše male umetnice, Saru, Nikolinu i Lauru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here