Čedomir Čupić – Uvođenje sankcija Rusiji bi bilo pogubno po nas

0
134

Uvođenje sankcija Rusiji bi bilo pogubno po nas jer bi Srbija bila potpuno zatvorena, finansije bi bile prekinute i ne bi se moglo izaći iz Srbije smatra profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić.

Poslanici Evropskog parlamenta su velikom većinom glasova usvojili Rezoluciju o Srbiji kojom se izražava podrška članstvu Srbije u EU. Zvanični Beograd  pozvan je da se hitno uskladi sa sankcijama koje je EU uvela protiv Rusije i Belorusije, i to postavlja kao jedan od uslova za dalji napredak Srbije na putu evrointegracija. U tekstu rezolucije amandmanima je uključeno i da se od Srbije i Kosova očekuje potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa “zasnovanog na međusobnom priznanju” što je prvi put da se međusobno priznanje pominje u zvaničnom dokumentu EU institucije kao potrebno rešenje dijaloga Beograda i Prištine. Kako komentariše ovu rezoluciju pitali smo profesora Fakulteta političkih nauka Čedomira Čupića.

Rezolucijom o Srbiji se izražava podrška Evropskog parlamenta “budućem članstvu Srbije u EU”, ali i podseća da kredibilna perspektiva proširenja zahteva angažman u neophodnim reformama i privrženost evropskim standardima i vrednostima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here