Brnabić – Sastanak sa poljoprivrednicima do postizanja dogovora

0
88

Sastanak predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima nezadovoljnih poljoprivrednika koji protestuju sedmi dan održan je u zgradi Vlade Srbije. Brnabić je izjavila da neće izaći iz Vlade dok se ne postigne dogovor, dok je jedan od poljoprivrednika napustio sastanak jer je uveren da “pregovori neće uroditi plodom”.

Ratari traže 700 evra po toni suncokreta, dok je poslednja ponuda Vlade bila 533 evra po toni. Od države traže i da se ukinu akcize na gorivo za zemljoradnike na količinu do 100 litara po hektaru i da se ograniče marže na suncokretovo ulje. Vlada je za sada ispunila njihov zahtev da se ukine zabrana izvoza jestivog ulja, kao i da ih policija ne tereti zbog prethodnih protesta i blokada saobraćaja. Jedan od predstavnika poljoprivrednika Miroslav Matković rekao je pred početak sastanka da neće odustati od blokada dokle god ne budu ispunjeni uslovi.

Poljoprivrednici su u ponedeljak u Novom Sadu blokirali Bulevar Mihajla Pupina do Varadinskog mosta, raskrsnicu Bulevara Mihajla Pupina i Jevrejske, kao i celu Jevrejsku ulicu do Futoške pijace, dok je za saobraćaj otvoren Varadinski most. Blokirana su oba izlaza iz Pančeva za Beograd. Protesti su nastavljeni i u Subotici, a ratari iz Rače na traktorima u Lapovu čekaju rezultate razgovora u Vladi Srbije.

Ana Brnabić je u razovoru sa učesnicima sastanka skrenula pažnju da je pred Srbijom “veoma teška nedelja i da nam je potrebno jedinstvo”. „Pored toga što želim da se dogovorim sa vama i da sve strane budu zadovoljne, moram da dam sve od sebe da obezbedim unutrašnji mir i stabilnost“, kazala je Ana Brnabić. Ona je navela da predsednik Srbije Aleksandar Vučić krajem nedelje putuje u Brisel da se bori za mir i da je potrebno „nacionalno jedinstvo, sada više nego ikada i ne treba da se međusobno svađamo“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here