U Beogradu obeležen Dan nezavisnosti Ukrajine

0
66

Šetnjom od Pionirskog parka do Trga republike i formiranjem živog lanca pod nazivom „Slobodni svet“, izložbom „Pozdrav iz Ukrajine“ i dobrotvornim sajmom u Beogradu je obeležen Dan nezavisnosti Ukrajine.

Više desetina građana, aktivista i članova diplomatskog kora prošetalo je od Pionirskog parka do Trga republike gde su formirali živi lanac u okviru performansa „Slobodni svet zajedno“. Nakon toga uputili su se u Endžio hab u Dobračinoj ulici gde je svečano zatvorena izložba ratnih fotografija pod nazivom „Pozdrav iz Ukrajine“ i održan dobrotvorni sajam za prikupljanje pomoći deci Ukrajine. Na ovaj način obeležena je 31. godišnjica nezavisnosi Ukrajine. Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač je istakao da Ukrajinci brane svoju zemlju od agresora i da je zato ovo veoma osetlji, ali i velik praznik. On je izrazio uverenje da će se Ukrajina odbraniti i da će postati deo EU, kao i Srbija.

Ambasador SAD Kristofer Hil izjavio je da su Sjedinjene Države do sada dale milijarde dolara Ukrajini i da će i ubuduće davati koliko god je milijardi potrebno da bi Ukrajina pobedila, uz želju da se od nekog trenutka ta pomoć upotrebi za obnovu škola i domova ljudi koji su napadnuti.

Državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović uputio je „najiskrenije želje za postizanjem mira, stabilnosti i prosperiteta Ukrajine kao i za dobrobit svih njenih građana“. Odnosi Srbije i Ukrajine se, naveo je, baziraju na prijateljstvu, istorijskoj, kulturnoj i verskoj povezanosti naroda. „Republika Srbija je snažno opredeljena da na temelju tradicionalno prijateljskih i bliskih veza sa Ukrajinom razvija dijalog i bilateralnu saradnju“, rekao je i ponovio da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine i zahvalio joj što nije priznala nezavisnost Kosova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here