Na Zlatiboru otvoren Međunarodni festival sportskog filma

0
63

Tradicionalnom dodelom nagrada za životno delo i projekcijom filma Skok svečano je otvoren 11. Festival sportskog filma u Kulturnom centru na Zlatiboru.

Emocije i ponos izazvani sećanjima na trenutke blistavih karijera obeležili su otvaranje 11. festivala sportskog filma na Zlatiboru. Na otvaranju je započet i takmičarski program festivala projekcijom filma Skok o Nataši Kovačević, autora Ivice Vidanovića i Aleksandra Miletića, koji su nagrađivani na ranijim festivalima. Na festivalu će biti prikazana ukupno 43 dokumentarna i igrana filma o sportu koji će se nadmetati za devet nagrada. Članovi žirija su Dušan Cicvara, Arijana Helać Saračević i Oliver Paunović, a najbolji filmovi sa zlatiborskog festivala plasiraće se na najveći svetski festival sportskog filma koji se u novembru održava u Milanu. Festival je zvanično otvorio predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Na ulasku u drugu deceniju postojanja nastavljena je tradicija dodele nagrada za životno delo. Hadži Petar Božović je dobitnik nagrade iz sveta glume, a među upečatljivim ulogama je u seriji „Više od igre“, verovatno najboljoj domaćoj sportskoj seriji. Proslavljeni glumac nije mogao da prisustvuje dodeli, kao ni najstariji dobitnik nagrade za životno delo, Aleksandar Kerković, košarkaški trener i profesor sporta koji je nedavno proslavio 100. rođendan. Neverovatan životni put imao je i doktor Ilija Jorga, jedan od utemeljivača karatea na Balkanu, prvi Evropljanin koji je postao nosilac crnog pojasa 10. dan i osnivač fudokan karatea. Među dobitnicima je i legendarni rukometni trener Zoran Živković, najtrofejniji srpski selektor svih vremena i osvajač olimijskog zlata i kao igrač i kao trener. Laureat Đorđe Perišić bio je u reprezentaciji Jugoslavije koja je osvojila prvo olimpijsko zlato u vaterpolu i jedan je od najistaknutijih sportskih radnika iz Crne Gore. Ovogodišnji dobitnik povelje „Nataša Kovačević“ je srpski paraolimpijac Draženko Mitrović, osvajač 24 evropske, svetske i olimpijske medalje.

Određene su i posebne nagrade za lokalne sportske kolektive koji su minule sezone napravili najveće uspehe u svojoj istoriji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here