Završen protest ispred Linglonga – Postignut dogovor o isplati duga

0
76

Direktor firme „Alfa tehniks” iz Svilajnca Dragoljub Radulović rekao je danas za Tanjug da je nakon tri dana završen protest te firme ispred kineskog preduzeća „Linglong” u Zrenjaninu, nakon što je postignut dogovor o isplati duga.

Blokada radnika Alfa Tehnicks ispred kapija Linglonga je završena, vozila uklonjena, sve počišćeno a radnici su krenuli kućama nakon četiri burna dana i noći. Direktor firme Dragoljub Radulović je rekao da je u Vladi Srbije garantovano da će dobiti interventno zaostale zarade. „Mi zbog zdravstvenih i bezbednosnih razloga, zbog naših ljudi, odlazimo kućama a garancije o isplati zaostale tri zarade je dala Vlada Srbije, a potpisima su potvrdile i kineske firme. Dakle, garantovana nam je isplata tri plate da bi se ljudi vratili na svoja radna mesta. Sledeće nedelje pregovore u utorak nastavljamo u Vladi Srbiji, a njima će prisustvovati i predstavnici kineske ambasade“, objasnio je Radulović. Prema njegovim rečima, zaostale zarade treba da budu isplaćene do utorka, 30. avgusta. Reč je o tri lična dohotka kao i o sredstvima za početak rada ove firme, nakon čega slede pregovori o dinamici preostalog duga.

Blokada Linglonga je počela u utorak, 23. avgusta a predstavnici firme Alfa technics iz Svijalnca su objasnili da su se na ovaj čin odlučili nakon višemesečnih neuspelih pregovora zbog neisplaćenih potraživanja. Radnici iz Svilajnca, u početku njih oko 150, blokirali su ulaz ispred gradilišta Linglonga u Zrenjaninu uz objašnjenje da nemaju nameru da odatle odu dok im pare ne budu isplaćene.

Iako je kompanije Linglong negirala da ima bilo kakave veze sa potraživanje srpske firme, u pregovore se, nakon tri dana i noći, uključila Vlada Srbije kao posrednik. Naredne nedelje pregovori oko duga od 5,5 miliona evra održavaće se daleko od očiju javosti, u kabinetima Vlade Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here