Vojin Radovanović – Male novinarske slobode u Srbiji

0
153

U Srbiji su novinarske slobode male i novinarska reč se sputava od strane aktuelne vlasti rekao je novinar lista Danas odgovarajući na pitanje koji novinar u Srbiji bi bio dostojan priznanja “Sloboda medija”.

Željko Ivanović jedan je od pokretača nezavisne štampe i medija u Crnoj Gori. Učestvovao je u osnivanju i jačanju svih nezavisnih medija u Crnoj Gori od Kruga, preko Monitora, do dnevnog lista, TV i portala Vijesti.  Ivanović je dobitnik značajnog priznanja “Sloboda medija” koje svake godine medijskim poslenicima širom sveta dodeljuje TLN, poznati politički institut iz Vašingtona. Koji novinar u Srbiji bi bio dostojan priznanja “Sloboda medija” pitali smo novinara lista Danas Vojina Radovanovića.

Svetski dan slobode medija novinari u Srbiji uglavnom dočekuju u nepovoljnim uslovima za profesionalno bavljenje svojim poslom, izloženi su pritiscima usmerenim na njihovu nezavisnost ali i fizičkim napadima. Svetski dan slobode medija 3. maj ustanovljen je odlukom Generalne skupštine UN, kako bi se podsetile vlade država da su dužne da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here