Dalibor Paskulov – Posledice suše videće se sledeće godine

0
105

Suša ove godine mnogo je ekstremnija od one iz 2012, izjavio je poljoprivredni proizvođač iz Botoša Dalibor Paskulov i dodao da ćemo efekte videti tek naredne godine.

Suša biblijskih razmera zahvatila je ovog leta Evropu. Stručnjaci za klimu upozoravaju da je dve trećine Evrope pogođeno sušom, najtežom u poslednjih 500 godina. Posledice su – spržena polja, reke bez vode i hiljade požara u kojima vatra guta sve pred sobom. Kako je suša uticala na poljoprivrednu proizvodnju u Srbiji pitali smo poljoprivrednika Dalibora Paskulova.

U većini meseci ove godine u Vojvodini se beleži deficit padavina uz umerenu do ekstremnu sušu. Padavinski u normali na širem području bio je jedino april mesec. Dok je proleće bilo nešto hladnije od proseka, usledio je vreo jun, uz dva toplorna talasa, a potom je usledio i julski toplotni talas. Proleće je u Vojvodini bilo je veoma sušno. Velika suša ovog leta uticala je i na rod kukuruza u južnom Banatu. Poljoprivrednici strahuju da će on biti i prepolovoljen, mada na nekim mestima kukuruz i dalje dobro napreduje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here