Vulin – Saradnja Sektora za vanredne situacije i 63. padobranske brigade Vojske Srbije

0
36

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin prisustvovao je pokaznoj vežbi spasavanja ugroženog stanovništva uz upotrebu helikoptera na planini Stol kod Bora održanoj nakon zajedničke obuke pripadnika Sektora za vanredne situacije MUP-a i 63. padobranske brigade Vojske Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istakao je., tokom prisustva pokaznoj vežbi spasavanja ugroženog stanovništva uz upotrebu helikoptera, da se po prvi put do sada vatrogasci-spasioci obučavaju da deluju iz helikoptera i zahvalio se 63. padobranskoj brigadi Vojske Srbije na tome što su svoja znanja i iskustva podelili sa vatrogascima-spasiocima.  “Hoćemo da budemo najbolji i zato učimo od najboljih. Zato sarađujemo sa Vojskom Srbije i sa 63. padobranskom brigadom. Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova svakodnevno učestvuju u akcijama spasavanja i evakuacije ugroženog stanovništva i materijalnih dobara i za njihov pravovremen i adekvatan odgovor potrebno je konstantno usavršavanje kroz obuke i kurseve “, rekao je Vulin.

Kako je istakao, Ministarstvo unutrašnjih poslova, pored ulaganja u opremu za Sektor za vanredne situacije kao što su najsavremenija vozila i specijalizovani helikopteri za gašenje požara, nastoji da ulaže u ljude, odnosno da im omogući nove treninge i obuke koji će im dodatno unaprediti njihovu sposobnost i veštine. „Vatrogasci-spasioci pokazuju svoju sposobnost, hrabrost i timski duh svakodnevno u različitim vanrednim događajima. Ministarstvo unutrašnjih poslova nastoji da im omogući nove obuke i treninge koje će još više unaprediti sposobnost i spremnost naših pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica. Sektor za vanredne situacije ima osam specijalističkih timova za spasavanje iz ruševina koji već koriste alpinističku opremu i reaguju na nepristupačnim mestima, a ovom obukom nadogradili su svoja znanja i sposobnosti”, poručio je ministar Vulin i naglasio da će Ministarstvo unutrašnjih poslova nastaviti da ulaže u civilnu zaštitu, a posebno u sve resurse koji se koriste u borbi protiv požara.

Vulin se uverio u sposobnost i obučenost pripadnika Sektora za vanredne situacije koji su zajedno sa pripadnicima 63. padobranske brigade izveli završnu vežbu spasavanja ugroženih lica na nepristupačnim terenima, korišćenjem alpinističke opreme iz helikoptera. Na obuci koja je trajala 25 dana, instruktori pripadnici 63. padobranske brigade Vojske Srbije su pripadnike Sektora za vanredne situacije obučili za spasavanje ugroženih lica korišćenjem alpinističke opreme iz helikoptera, kao i drugim veštinama kao što su tehnike kretanja u planini, veranje po različitim objektima, izvlačenje helikopterom pomoću užeta za brzo izvlačenje, povrede u planini i prva pomoć, kao i  spasavanje uz upotrebu helikoptera.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here