Premijerka Brnabić sa Žiofreom o aktuelnim temama

0
43

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanueleom Žiofreom o napretku Srbije u procesu evrointegracija i drugim aktuelnim temama.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je, tokom razgovora sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanueleom Žiofreom, istakla da za našu zemlju punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje jedan od spoljnopolitičkih prioriteta i izrazila uverenje da će podrška i saradnja sa partnerima iz Evropske unije nastaviti da daje vidljive rezultate, posebno u konkretnim oblastima, poput zelene agende. Kada je u pitanju energetska bezbednost, premijerka je navela da je rok za izgradnju gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske naredne godine, ali da su u planu i drugi elektroenergetski projekti.

Žiofre je rekao da će novi gasni interkonektor sa Bugarskom značajno povećati količinu gasa i obezbediti čistiju životnu sredinu. Sprovođenjem ovog projekta, kako je naveo, Evropska unija će nastaviti podršku Srbiji i Zapadnom Balkanu, u cilju daljeg poboljšanja energetske infrastrukture i bezbednosti. Govoreći o pitanjima medija i bezbednosti novinara, šef Delegacije EU u Srbiji rekao je da je veoma važno to što je Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara, kao i cela medijska zajednica, brzo reagovala u slučaju pretnji koje su upućene urednici i novinarima OK radija u Vranju.

Brnabić je u razgovoru rekla da će prioritet Vlade u narednom mandatu biti usvajanje seta medijskih zakona, pre svega Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima, kao što je predviđeno Medijskom strategijom. Premijerka i šef Delegacije EU u Srbiji su razgovarali i o mogućnostima da Srbija ubrza i poveća efekte finansijske pomoći EU kroz IPA3 program. Žiofre je ponovio značaj toga što se Evroprajd održava u Srbiji, prvi put u Jugoistočnoj Evropi, ali i razočarenje EU odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova da zabrani rutu šetnje Evroprajda, izrazivši nadu da će rešenje biti pronađeno kako bi u subotu, 17. septembra, mogla da se održi u miru i bezbednosti. Brnabić je ocenila da je saradnja sa Delegacijom Evropske unije izuzetno dobra i izrazila uverenje da će se nastaviti na istom nivou i u novom mandatu Vlade Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here