Teša Tešanović – Orden je Šešelju trebalo da bude dodeljen po povratku iz Haga

0
165

Orden je Šešelju trebalo da bude dodeljen po povratku iz Haga, a ne sada kada je izgubio oreol haškog pobednika i samo je neko ko učestvuje u političkim procesima dosta neuspešno rekao je novinar Teša Tešanović istakavši da dodeljivanje ordena Šešelju nije najprimerenija odluka jer crkva ne treba da bira strane na političkoj sceni.

U Evropi nema mesta za negiranje genocida, revizionizam i slavljenje ratnih zločinaca, navodi se u odgovoru Evropske komisije povodom ordena koji je Srpska pravoslavna crkva dodelila Vojislavu Šešelju, prenosi Glas Amerike. „Naš stav je jasan. Pokušaji prekrajanja istorije su neprihvatljivi“, rekla je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez. „Verski lideri i zajednice imaju odgovornost da iskažu vođstvo u prevazilaženju teškog nasleđa prošlosti i konstruktivno neguju međusobno poverenje, dijalog i toleranciju, neophodne za stabilnost, mirnu budućnost i napredak“, navodi Pisonero. Kako komentariše dodelu ordena Šešelju od strane SPC pitali smo novinara Tešu Tešanovića.

Hrvatski kao i crnogorski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman i Ranko Krivokapić osudili su dodelu ovog odlikovanja. Pojedine vojvođanske stranke, opozicioni političari u Srbiji kao i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov, takođe su ocenili odlikovanje Šešelja sramotnim i neprihvatljivim.

Šešelju je ovo treće odlikovanje koje je dobio od Crkve. Prvo ga je 2015. godine odlikovao vladika mileševski Filaret ordenom Belog anđela prvog reda, a iste godine i pokojni mitropolit Amfilohije Ordenom zlatnog lika Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here