Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će pripadnici Uprave saobraćajne policije, od 16. do 22. septembra, sprovesti međunarodnu akciju pojačane kontrole svih učesnika u saobraćaju.

Akcija, koja se realizuje u 30 evropskih zemalja, obuhvata otkrivanje prekršaja u vezi sa nepropisnom upotrebom mobilnog telefona i nekorišćenjem sigurnosnog pojasa. Pored toga, posebna pažnja biće usmerena na otkrivanje prekršaja pešaka koji upotrebljavaju mobilni telefon i slušalice prilikom prelaska kolovoza.

Uporedo sa ovom akcijom biće sproveden i preventivni projekat „ROADPOL dani bezbednosti“, čiji je cilj da barem jednog dana nijedno lice ne pogine u saobraćajnim nezgodama širom Evrope.

U tu svrhu postavljena je internet prezentacija putem koje se građani mogu upoznati sa ciljevima projekta, kao i potpisati simbolično obećanje da će poštovati saobraćajne propise.

U poslednjih nedelju dana u saobraćajnim udesima u Srbiji poginulo je 18 učesnika u saobraćaju, od kojih je sedmoro mlađih od 30 godina.

Ministarstvo apeluje na sve učesnike u saobraćaju, a pogotovo na mlade vozače, da poštuju saobraćajne propise i odgovornim ponašanjem doprinesu unapređenju svoje bezbednosti, ali i bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju.