Usvojen izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom

0
51

Skupština Srbije usvojila je u sredu Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama u Prištini koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio u utorak na posebnoj sednici.

Posle dvodnevne rasprave poslanici Skupštine su usvojili izveštaj koji je napisan na 50 strana, a 148 poslanika je glasalo “za”, 57 protiv. U izveštaju su pobrojane aktivnosti u okviru pripreme i realizacije pregovora, od Zajednice srpskih opština, policije, pravosuđa, energetike, pa do dijaloga privrednih komora, nestalih lica, što je posebno poglavlje. Tokom rasprave Vučić je poručio da Srbija neće odustati od tablica KM na Kosovu i Metohiji, kao i da će tražiti od nove vlade kada bude izabrana, da parlament ima veću ulogu u pregovorima. – Nećemo promeniti stav Nemačke, Francuske i ostalih. Nemamo snage da se borimo sa njima, ali se nećemo povući ni u slučaju KM tablica, jer je to za nas dokaz postojanja države Srbije na KiM, istakao je Vučić. Naglasio je da povlačenje priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova predstavlja način da se očvrsne pregovaračka pozicija i najavio da će Srbija na tome nastaviti da radi. Na kraju rasprave predsednik je podsetio da Srbiji predstoji jako težak period.

Tokom rasprave koja je trajala više od 10 sati, poslanici DS, Narodne stranke i koalicije Moramo organizovali su vanrednu konferenciju u skupštinskom holu, navodeći da se na sednici parlamenta vrši pravno nasilje, da je Vučić tražio da se nekim od njih ne daje reč, da se ne poštuje Poslovnik i da su neki od njih čekali na reč satima.

Posebnu sednicu parlamenta o Kosovu i Metohiji tražila je poslanička grupa SNS-a, ali i nekoliko opozicionih poslaničkih grupa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here