Obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

0
61

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je u Bijeljini, gde je održana ceremonija posvećena Danu srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, da ovim danom ne obeležavamo samo tri naša simbola, nego samu suštinu našeg postojanja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na manifestaciji, kojoj su prisustvovali i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, patrijarh Porfirije i brojni ministri u vladama Srbije i Republike Srpske, iskazao zahvalnost svima koji razumeju značaj današnjeg dana za srpski narod. Postojalo je nešto jače od divizija i pukova i moćnije od oružja tog 15. septembra 1918. godine, kada je srpska vojska krenula u probijanje Solunskog fronta – postojalo je jedinstvo svih onih, ni po čemu istih, seljaka i građana, vojnika i oficira, pravoslavnih i drugih, onih koji su izgubili malo i onih koji su izgubili sve, rekao je on. Predsednik je naglasio da je to bio jedini put do slobode – udružiti se i zajedno krenuti ka najsvetijem cilju, istakavši da smo prvo morali da se ujedinimo da bismo tek onda naše različitosti mogli da predstavimo kao slobodne.

Prema njegovim rečima, suština slobode i jeste pravo na različitosti, da budemo drugačiji, da mislimo drugačije, da svako sanja svoje, a ne tuđe snove, jer samo tako možemo da ostanemo zajedno, ujedinjeni, da udružimo različitosti u jednom poduhvatu – u borbi za slobodu. Danas, kada je ceo svet podeljen, kada ratuje, na ivici globalne kataklizme, moramo da shvatimo da samo sebe imamo i da moramo da se sačuvamo i spasimo, a za spas je neophodno jedinstvo svih Srba. Zato je važan ovaj dan – moramo da naučimo da poštujemo sebe, svoju zastavu, slobodu, ponovio je Vučić.

Predsednik je izrazio uverenje u to da će oni kojima je Srbija na prvom mestu, kojima je sloboda drugih važna koliko i sopstvena, znati da sačuvaju zemlju, dok sve drugo vodi u suprotnom smeru – u gubitak naroda, teritorije, svega što smo gradili, u naše nove poraze i hiljade života koji će ponovo biti bačeni, pre nego shvatimo da frontove možemo samo ujedinjeni da probijamo. Mir, kao i sloboda, čuvaju se pod jednom zastavom. I to je moj osnovni poziv, da se okupimo, udružimo, da bismo mogli slobodni, u miru da živimo, da obezbedimo budućnost za našu decu. Ništa Srbiji danas nije potrebnije nego zajedništvo, zaključio je Vučić.

Svečanost na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića počela je izvođenjem himni Srbije i Republike Srpske, a završena je intoniranjem pesme „Ovo je Srbija“. Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se od prošle godine, u znak sećanja na 15. septembar 1918. godine, kada je srpska vojska, zajedno sa saveznicima, probila Solunski front.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here