Dragana Trifković – Ukrajinsko rukovodstvo preduzima terorističke akcije u drugim zemljama

0
190

Ukrajinsko rukovodstvo je spremno na sve, do te mere da je počelo da preduzima terorističke akcije u drugim zemljama, pre svega u Rusiji, istakla je direktorka Centra za geostrateške studije Dragana Trifković komentarišući ubistvo Darije Dugine koje se nedavno dogodilo.

U odgovoru na ubistvo Darije Dugine, ćerke ideologa ruskog ultranacionalizma, predsednik Rusije Vladimir Putin mogao bi, prema pisanju svetskih medija, da radikalizuje i proširi rat u Ukrajini, ali i da pojača represiju u zemlji uz čistke u bezbednosnim službama. Bombaški napad u kojem je ubijena Dugina, kao i nedavne eksplozije na Krimu i na jugu Rusije, povećali su zabrinutost za pogoršanje bezbednosne situacije u zemlji, ali sada i među ruskom elitom koja je veličala rat u Ukrajini. Da li bi ubistvo Dugine zaista moglo da radikalizuje rat u Ukrajini pitali smo Draganu Trifković.

Posle optužbi ruskih vlasti da Ukrajina stoji iza ubistva ultrancionalističke komentatorke, iz proratnog tabora u Rusiji je zahtevana odmazda, ukazuje Njujork tajms uz ocenu da ti pozivi ističu unutrašnji politički pritisak s kojim se suočava predsednik Vladimir Putin šest meseci pošto je naredio invaziju na Ukrajinu. Žustri zahtevi za odmazdom koji su usledili pošto je ruska bezbednosna služba saopštila da je brzo rešila ubistvo, ukazuju, kako navodi list, na sve veći uticaj ruskih ultranacionalističkih jastrebova – labave grupe pisaca, biznismena i političara koji veličaju Putinov rat, ali su i frustrirani što Kremlj pokušava da održi osećaj normalnosti u Rusiji, umesto da objavi da je zemlja u ratu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here