U Belom Blatu obeležen Evropski dan jezika

0
76

Povodom 26. septembra, Evropskog dana jezika, učenici i bibliotekarka beloblatske škole osmislili su neobičan pano kao ilustraciju jezičkog bogatstva.

Pre dvadesetak godina Savet Evrope proglasio je 26. septembar kao Evropski dan jezika. Taj dan obeležava se u mnogim zemljama našeg kontinenta, posebno u zemljama i sredinama, gde je izražen jezički poliglotizam. Te aktivnosti imaju za cilj promociju jezičkog bogatsva ali i očuvanje onih „malih“ jezika s obzirom na značajnu demografsku devastaciju i smanjenje njihovog  govornog potencijala i  upotrebe. U Belom Blatu je tradicija negovanja jezičkog šarenila, upotrebe i govorne tolerancije prisutna od vajkada. I pre više od veka i po sokacima, na rogalju, u kafanama i poljima međusobna komunikacija se odvijala na više jezika, spontano i bez bilo čije dominacije. Tako je i danas, čak se ta jezička komunikacija i proširila.

Danas je na relativno malom prostoru, u upotrebi sedam jezika. To je verovatno non-sens, a imajući u vidu veličinu sela. Slovački, mađarski, bugarski, srpski i romski su najzastupljeniji u toj komunikaciji ali i daje postoji senzibilitet prema nemačkom jeziku, kao jeziku pijeteta i sećanja na prve stanovnike, na podunavske Nemce. Svakako ovde moramo dodati i zajednički jezik, jezik univerzalne komunikacije, panonski esperanto, beloblatski sleng. Jezik srca, koji svi razumeju! To je deo kulturološkog nasleđa i to je bogatstvo. U Belom Blatu se i dalje pesme pevaju na svim jezicima i kao potvrda toga, naravno i kao sadržajni deo obeležavanja ovog dana, bibliotečka sekcija je kreirala jedan interesantan pano. Pedagoškinja i bibliotekarka beloblatske škole, Jelena, zajedno sa đacima, osmislila je neobičan pano kao ilustraciju jezičkog bogatstva, ovog puta kroz muzičko izražavanje u vidu „vinilskog panoa“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here