Brnabić u Tokiju – Dalja izgradnja ekonomskih i političkih veza

0
65

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je jutros u Tokiju sa predstavnicima Parlamentarne lige prijateljstva Srbija–Japan o svim pitanjima koja se tiču odnosa dveju zemalja, a sa ministrom za digitalizaciju Japana Taro Konom razgovarala je o važnosti digitalizacije i razvoju elektronske uprave.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja boravi u Japanu povodom državne sahrane bivšeg japanskog premijera  Šinzo Abea, razgovarala je jutros u Tokiju sa predstavnicima Parlamentarne lige prijateljstva Srbija–Japan. Ona je na radnom doručku podsetila na to da dve zemlje ove godine obeležavaju 140 godina prijateljstva i diplomatskih odnosa, i da je upravo juče bio dan kada su pre skoro vek i po ti odnosi uspostavljeni. Volela bih da čujem od vas kako Japan gleda na sva dešavanja u Evropi i na izazove sa kojima se svi u svetu suočavamo, rekla je premijerka i prenela im zahvalnost na posvećenosti građenju veza i prijateljstva sa Srbijom, ocenivši da nam to mnogo znači u svakom smislu – politički, ekonomski i ljudski. Parlamentarnu grupu prijateljstva sa Srbijom u japanskom parlamentu već godinama vodi Ićiro Aisava, a sastanku su prisustvovali i poslanici Minoru Kuići i Hirofumi Rju, počasni generalni konzul Srbije u Osaki i predsednik kompanije „Kincho“ Naohide Uejama, kao i bivši ambasador Japana u Srbiji Tadaši Nagai, koji je i predsednik Društva Srbija–Japan i počasni građanin Beograda. Aisava je poželeo dobrodošlicu predsednici Vlade Srbije i poručio da će on i dalje svojim delovanjem doprinositi razvoju odnosa Srbije i Japana.

Brnabić je danas u Tokiju razgovarala i sa ministrom za digitalizaciju Japana Taro Konom o važnosti digitalizacije i razvoju elektronske uprave, koji su ključni za građane i privredu. Radujemo se početku implementacije „Ninja“ akceleratora (Next INnovation with JApan), tromesečnog akceleratorskog programa namenjenog startapima u fazi intenzivnog rasta, koji sprovodi „Digitalna Srbija“ u partnerstvu sa JICA (Japan International Cooperation Agency), navela je ona. Premijerka je japanskom ministru predstavila potencijale Srbije u oblasti digitalne transformacije, a posebno potencijale za saradnju u oblasti veštačke inteligencije sa srpskim Institutom za veštačku inteligenciju i BIO4 kampusom. Ona je svom sagovorniku poklonila Monografiju o 140 godina diplomatskih odnosa, koje dve zemlje obeležavaju ove godine, kao i srpsko vino namenjeno za japansko tržište, dok je Kono uzvratio rođendanskim poklonom za premijerku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here