Brnabić na konferenciji o primeni digitalnih rešenja u tradicionalnim industrijama

0
84

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je svako drugo radno mesto koje je otvoreno u Srbiji u proteklih godinu dana bilo upravo u IT sektoru, čiji će izvoz ove godine premašiti nivo od dve i po milijarde evra, a suficit će iznositi više od milijardu i po evra.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je, na konferenciji o primeni digitalnih rešenja u tradicionalnim industrijama, u organizaciji Centra za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije, uz podršku Vlade Srbije, istakla da je primena veštačke inteligencije izuzetno značajna za budućnost i konkurentnost naše ekonomije, a onda i za povećanja plata i penzija i stvaranje dodatne vrednosti. Ona je navela da će Vlada nastaviti da insistira na daljoj digitalnoj transformaciji, dodajući da će prioritet biti primena veštačke inteligencije, pri čemu će se sa mikro, malim i srednjim preduzećima raditi na tome kako da tu inteligenciju iskoriste za povećanje produktivnosti. Naši dalji izvori rasta mogu biti ili brzi rast produktivnosti ili uvoz radne snage. Produktivnost se može postići samo upotrebom savremenih tehnologija, ulaganjem u opremu i korišćenjem veštačke inteligencije, naglasila je premijerka.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je da se sada više ne postavlja pitanje šta može veštačka inteligencija, već kako da se nađe najbolja veza između ljudske i veštačke inteligencije koja bi se iskoristila u stvaranju novih proizvoda i usluga. Prema njegovim rečima, veštačka inteligencija se malo koristi za inovacije i stvaranje novih proizvoda i usluga, a Privredna komora Srbije će u narednom periodu raditi na pospešivanju toga. Plan je da povećamo broj kompanija koje ćemo podržati i koje će proći kroz proces digitalne transformacije kako bi mogle da koriste veštačku inteligenciju. Cilj nam je da povezujemo tehnološku zajednicu sa tradicionalnom industrijom, zaključio je Čadež.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here