Aleksandar Jovanović Ćuta – Iz Linglonga beže i radnici i kooperanti

0
102

Linglong je monstrum doveden na plodnu banatsku zemlju, izjavio je narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka, dodavši da još uvek nema studije o proceni uticaja na životnu sredinu te da Linglong masovno napuštaju i radnici i kooperanti.

Nedavni protest pred kapijama Linglonga, kada je 200 radnika firme iz Svilajnca Alfa Technics blokiralo kapije gradilišta kineske gumare zbog neizmirenog duga od 5.5 miliona evra, bacio je još jedno svetlo na „investiciju veka“ koja bi trebalo da obezbedi 1.200 radnih mesta ali zbog koje, veća sada, mnoge srpske firme i podizvođači ostaju bez prihoda. Samo u prošloj godini, prema javno dostupnim podacima, obaveze Linglonga prema dobavljačima iznosile su  240 miliona evra, od čega je dug prema srpskim dobavljačima bio 167 miliona evra. Ta firma se u mređuvremenu i dugoročno zadužila sa više kredita. Kako gleda Linglong sa ekološkog aspekta pitali smo Aleksandra Jovanovića Ćutu.

Državna pomoć dodeljena kompaniji Linglong Tire, sastoji se, iz opredeljenih novčanih sredstava u iznosu od 75,82 miliona evra, koje joj je dodelilo Ministarstvo privrede i 95 hektara zemljišta u vlasništvu grada Zrenjanina, procenjene vrednosti 7,66 miliona evra, koje je Linglongu dodelila Republička direkcija za imovinu. Regulatorni institut za obnovljivu energiju i žvitonu sredinu RERI podneo je krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u Linglong-u zbog građenja bez građevinske dozvole, ukazujući da je država nezakonito poklonila kineskom Linglongu više od 75 miliona evra državne pomoći bez garancija o broju zaposlenih ili čuvanju životne sredine. „Ni kompanija Linglong ni Ministarstvo privrede nisu prijavili celokupnu pomoć primljenu od države koja se sastoji iz pomoći dodeljene kroz dugoročno oslobađanje od poreza na dobit i bescarinski uvoz, doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta, indirektne državne pomoći koju je Linglong primio u formi izgradnje infrastrukture. Ukupna pomoć koju je Linglong dobio od Republike Srbije izvesno prevazilazi dozvoljeni prag pomoći za velike projekte“, upozorio je svojevremeno Mirko Popović iz RERI-ja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here