Brnabić – Saradnja sa kompanijom Roš za uspešnije lečenje onkoloških pacijenata

0
120

Predstavnici Vlade Srbije i kompanije Roš danas su u Beogradu potipisali Memorandum o razumevanju o naučno-istraživačkoj saradnji, koji za cilj ima da se u Srbiji razvije takozvana „precizna medicina“, koja značajno unapređuje lečenje onkoloških pacijenata. Memorandum su potpisali predsednica Vlade Ana Brnabić i regionalni direktor kompanije Roš Adriano Treve.

BIO 4 kampus (Biomedicina, Bioinformatika, Biotehnologija i Biodiverzitet) je projekat koji je pokrenula Vlada Srbije, a ambicija tog projekta je formiranje svetski priznatog centra za istraživanje i razvoj u Srbiji, a kampus čine, između ostalog, i naučni instituti i obrazovne ustanove. Kompanija Roš, koja je postala partner BIO4 kampusa, učestvovaće u razvoju takozvane „precizne medicine“, koje značajno unapređuju lečenje onkoloških pacijenata. Tim povodom danas je potpisan Memorandum o razumevanju o naučno-istraživačkoj saradnji između Vlade Srbije i kompanije Roš.

U okviru potpisanog, u Srbiji će se raditi na kreiranju kapaciteta za istraživanje i razvoj kroz istraživačke projekte i da se u Srbiji obavljaju testovi genomskog profilisanja genoma karcinoma, da se otvori put široj upotrebi precizne medicine i primeni individualnih terapija, odnosno pronalaženju najefikasnijeg načina lečenja za svakog pacijenta ponaosob, pojasnila je direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, dr Jelena Begović.

Regionalni direktor kompanije Roš, Adriano Treve, današnji dan ocenio je kao početak izuzetno bitne kampanje. “Uložili smo mnogo vremena, napora i truda da se ovo ostvari i da se otvore biocentri i danas krećemo u jedno izvanredno putovanje. Veliki dan za Srbiju i pacijente u Srbiji kako bi imali pristup inovacijama. Nadamo se da ćemo u budućnosti preneti neka sredstva u Srbiju kako bi radili na naučnim istraživanjima”, poručio je Treve.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here