Nikola Jovanović – Nezavisno Kosovo je projekat Zapada

0
61

Kada je u pitanju Kosovo i Metohija, država je suočena sa brojim pritiscima, smatra direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović, ali upozorava da se Kosova ne smemo odreći ni zbog kakvih ciljeva, fiktivnih ili stvarnih.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić smatra da naša država treba da uputi pisma Rusiji i Kini u kojima bi predložila da te zemlje u slučaju postavljanja pitanja statusa Kosova u Ujedinjenim nacijama – iskoriste mogućnost stavljanja veta. „Situacija je objektivno teška kada je reč o Kosovu i Metohiji, pre svega za naše sunarodnike, na koje su pritisci danas veći nego ikad. S druge strane, u međunarodnom prostoru, situacija se sve više komplikuje. Sve više čujemo visoke zvaničnike SAD i nekih evropskih zemalja da bi dijalog trebalo okončati što pre uzajamnim priznanjem Beograda i Prištine“, rekao je Jeremić. Kako komentariše stanje na Kosovu i Metohiji, ali i Jeremićev predlog pitali smo Nikolu Jovanovića, direktora Centra za lokalnu samoupravu.

Članovi Narodne stranke, Dveri, Zavetnika, koalicije NADA, grupa profesora i akademika potpisali su Proglas za okupljanje u odbrani Kosova i Metohije i ocenili da je poslednji trenutak da se promeni kosovska politika Srbije. Oni su pripremili deklaraciju o reintegraciji pokrajine u ustavno-pravni poredak Srbije u kojoj se navodi da su neprihvatljivi svi predlozi koji podrazumevaju podelu, razmenu teritorija, odricanje od Kosova i Metohije, predaju dela ili cele teritorije, članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, ili na bilo koji način ugrožavaju budućnost celovite pokrajine u sastavu Srbije. „Niko nema ni pravo ni legitimitet da radi u tom pravcu niti da potpisuje bilo kakve međunarodno obavezujuće dokumente suprotne Ustavu Srbije“, navodi se u Deklaraciji i dalje nalaže da je jedino rešenje koje je prihvatljivo i poželjno za Srbiju – puna reintegracija čitave teritorije Kosova i Metohije „sa svim svetinjama, građanima koji tamo žive i prirodnim resursima u ustavno pravni poredak Srbije“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here