Dragana Trifković – Građani od svojih plata nemaju dovoljno za pristojan život

0
61

Najavljeno povećanje plata i penzija je više politički marketing nego realnost, izjavila je direktorka Centra za geostrateške studije Dragana Trifković, koja je naglasila da zbog mnogobrojnih poskupljenja građani povećanje primanja ne mogu ni da osete.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da će biti značajnog povećanja plata i penzija, ali da mora na sve da se gleda. „Moraćemo za dva meseca da isplaćujemo značajno uvećane penzije. To je mnogo procenata. Zajedno sa januarom biće to povećanje za 20 odsto. Za vojsku sledi povećanje od 25 odsto“, rekao je Vučić. Kako gleda na ove navode predsednika Vučića i koliko bi zaista trebalo da bude povećanje plata i penzija pitali smo Draganu Trifković, direktorku centra za Geostrateške studije.

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) saopštio je, povodom Svetskog dana dostojanstvenog rada, da je rast svakodnevnih troškova života nova pojava u Srbiji ali da su radnici, kao i do sada, najveće žrtve krize. „Iako se svi širom Evrope suočavaju sa konstantnim rastom troškova života, dok vrednost zarada pada, u našoj zemlji se život pretvara u puko preživljavanje“, naveo je SSSS. Kako su istakli, ni najavljeno povećanje plata i penzija „koje je već anulirano trenutnom inflacijom, ne uliva nadu u bolje sutra“, zbog čega građani Srbije, od kojih veliki broj živi od minimalne zarade, sa zebnjom čekaju dolazak zime i novih nameta. Sindikat smatra da takva situacija iziskuje hitne mere i akcije na nacionalnom, evropskom i globalnom nivou.

Podestili su da radnici i sindikati širom Evrope, okupljeni u Evropskoj konfederaciji sindikata, pozivaju na plan u šest tačaka koji bi trebalo da obezbedi povećanje plata, podršku porodicama i najugroženijima, ograničavanje cena, oporezivanje i preraspodelu viška profita i bogatstva. „Prva i najvažnija tačka našeg plana jeste obezbeđivanje rada koji omogućava dobar život, rada za koji se dobija zarada od koje se može živeti, a ne preživljavati“, naveo je SSSS dodajući da ne postoji manji ili viši minimalac „jer je svaki nedostojan čoveka“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here