Davor Kalajžić – Održavati dobre veze sa zemljama iz Pokreta nesvrstanih

0
168

Politika dobrih odnosa sa Pokretom nesvrstanih zemalja je dobra politika, izjavio je bivši diplomata Ujedinjenih nacija Davor Kalajžić i naglasio da tu vezu treba održavati jer tako imamo uticaj na zemlje iz Pokreta da ne idu u pravcu priznavanja Kosova.

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković poručio je na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja (PNZ) u Njujorku da Srbija nastoji da razvija i produbljuje odnose sa članicama tog pokreta. Selaković je, obraćajući se ministrima članicama Pokreta nesvrstanih zemalja, objasnio da Srbija kao država koja je vojno neutralna i posvećena svom strateškom opredeljenju, punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, istovremeno radi na jačanju starih, tradicionalnih prijateljstava sa afričkim, latino-američkim i azijsko-pacifičkim državama u nadi da će osnaživanje tih veza biti obostrano korisno za naše narode. Koliko je korisno održavanje veza sa Pokretom nesvrstanih zemalja pitali smo profesora Davora Kalajžića, bivšeg diplomatu Ujedinjenih nacija.

Pokret nesvrstanih je međunarodni pokret čije su članice 120 zemalja te 17 zemalja posmatrača, koje su smatrale sebe zvanično neujedinjenim sa jednim ili protiv jednog od većih blokova. Svrha pokreta, kako je napisano u Havanskoj deklaraciji iz 1979, je da osigura nacionalnu nezavisnost, suverenitet, teritorijlni integritet i bezbednost nesvrstanih zemalja u njihovoj borbi protiv imperijalizma, kolonijalizma, neokolonijalizma, aparthejda, rasizma, uključujući i cionizam i sve oblike strane agresije, okupacije, dominacije, mešanja ili hegemonije, kao i protiv blokovske politike.

Prva službena konferencija Pokreta nesvrstanih održana je u oktobru 1961. godine u Beogradu, najvećom zaslugom tadašnjeg predsednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita, koji se, uz indijskog predsednika Javaharlala Nehrua i egipatskog šefa države Gamala Abdel Nassera, smatra osnivačem ovog pokreta. Prošle godine u Beogradu je održan dvodnevni Samit kojim je obeleženo šest decenija od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here