Dragan Šormaz – Za Ruse bi bilo najbolje da se oslobode Putina

0
149

Rusija ne može da pobedi Ukrajinu, a preti Sjedinjenim američkim državama, izjavio je predsednik Evroatlantskog saveta Srbije Dragan Šormaz naglasivši da će te pretnje dovesti samo do posledica po rusko stanovništvo te da bi za ruski narod bilo najbolje da se oslobodi Putina i Marije Zaharove.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upozorila je Sjedinjene Države da će ako isporuče Ukrajini rakete dugog dometa preći “crvenu liniju” i postati direktna strana u ratu u Ukrajini. Zaharova je rekla da će Moskva u tom slučaju biti prinuđena da reaguje na odgovarajući način. Zaharova je upozorila da snabedvanje Ukrajine oružjem od strane Zapada vodi produženju sukoba i novim žrtavama među civilima. Kako komentariše dešavanja u Ukrajini te odnos velikih sila prema tom sukobu pitali smo Dragana Šormaza.

Tokom poslednjih nekoliko nedelja kontraofanzive, ukrajinske snage vratile pod kontrolu znatan deo teritorije na severoistoku i jugu države. Ukrajinska vojska je tokom kontraofanzive u velikoj meri koristila napredno američko naoružanje. Od kako je počela ruska invazija na Ukrajinu 24. februara, Vašington je vojno pomogao Kijevu u vrednosti od 17 milijardi dolara. „Odluka SAD da nastavi da pomaže kijevski režim teškim naoružanjem dodatno joj učvršćuje status učesnika u sukobu”, izjavio je Anatolij Antonov, ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama. Upozorio je da će posledice te odluke „biti nove žrtve i dugotrajna krvopolića”. „Pozivamo Vašington da prestane sa provokacijama koje bi mogle da izazovu strašne posledice”, upozorio je ruski ambasador. Upozorenje ruskog ambasadora dolazi posle razgovara Džozefa Bajdena, američkog predsednika i Kamale Haris, potpredsednice SAD sa Vladimirom Zelenskim o daljoj vojnoj saradnji. „Amerika nikada neće priznati rusku aneksiju delova ukrajinskih teritorija. Predsednik Bajden je obećao da će nastaviti da podržava Ukrajini u odbrani od ruske agresije koliko god je potrebno”, navodi se u saopštenju Bele kuće.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here