Duško Kuzović – Možemo očekivati tragičan rasplet zbog Rio Tinta

0
26

Kada je u pitanju Rio Tinto možemo očekivati tragičan rasplet događaja jer ugrožava sve nas i tu se moramo složiti i prihvatiti činjenicu da to mora biti stvar koja je van politike izjavio je društveni aktivista Duško Kuzović.

Pitanje rudarenja litijuma u Srbiji ove jeseni ponovo su aktuelizovali političari, manje od godinu dana nakon što je formalno okončano, zbog čega organizacije za zaštitu životne sredine najavljuju nove akcije. “Na proteste izlazimo prvog novembra ukoliko vlast do tada ne ispuni zahtev da Rio Tinto napusti Srbiju”, izjavila je Marijana Petković, iz Udruženja građana “Ne damo Jadar”. Kakav razvoj situacije možemo očekivati kada je u pitanju Rio Tinto pitali smo profesora Duška Kuzovića.

“Ne damo Jadar” je nevladino udruženje meštana sela u dolini reke Jadar na zapadu Srbije čije aktivnosti su usmerene protiv rudnika litijuma i, kako se navodi na njihovoj internet prezentaciji, delovanja kompanije Rio Tinto. Savez ekoloških organizacija Srbije, čiji je “Ne damo Jadar” deo, predao je 14. septembra Vladi Srbije listu zahteva, od kojih se prvi odnosi na tu multinacionalnu kompaniju. “Zahtevamo da Rio Tinto odmah obustavi sve aktivnosti u Srbiji i da prestane da kupuje imanja u dolini Jadra. Dakle da momentalno napusti Srbiju”, navodi se, između ostalog, u saopštenju SEOS-a koje je potpisalo 10 ekoloških udruženja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here