Brnabić – U prethodnih osam godina u zdravstvo uloženo milijardu evra

0
81

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izrazila je danas zadovoljstvo rezultatima postignutim na unapređenju kvaliteta radioterapije i stvaranju uslova za lečenje onkoloških pacijenata, naglasivši da je država u prethodnih osam godina uložila milijardu evra u zdravstvo i da će ulaganja u ovaj sektor biti nastavljena.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je, na otvaranju međunarodne konferencije „Unapređenje kvaliteta radioterapije u Srbiji u periodu 2015–2022“, podsetila na to da je prethodnom periodu mnogo toga urađeno – od ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu, preko domova zdravlja, opštih bolnica do izgradnje najmodernijih kliničkih centara. Ona je najavila da će fokus Vlade, u saradnji sa stručnim radioterapijskim timovima, biti na prevenciji i tretiranju malignih bolesti, koje su sve prisutnije u Srbiji, ali i globalno. Premijerka je podsetila na to da se ulagalo i u zdravstveno osoblje, te su danas, u odnosu na pre 10 godina, plate medicinskih sestara i tehničara povećane za 103 odsto, a lekara nešto više od 90 odsto. U tom kontekstu, Brnabić je izrazila uverenje da i zdravstveni radnici i pacijenti osećaju poboljšanje, ali da ostaje da se uloži još mnogo više kako bi zdravstvo nastavilo da napreduje, a zdravstveni radnici ostali u Srbiji. Prema njenim rečima, radioterapija i preventiva će biti sve važnija tema u Srbiji jer je to problem sa kojim ćemo se suočavati u budućnosti.

Vlada mora da nastavi da jača taj segment zdravstvene zaštite kako bi svim građanima, ma u kojem delu Srbije živeli, omogućila najbolju negu, naglasila je premijerka, ocenivši da je jedan od najvećih uspeha u proteklom periodu u oblasti zdravstva otvaranje KC Niš, u koji je uloženo približno 53 miliona evra. Brnabić se osvrnula i na rezultate ostvarene tokom pandemije, istakavši da Srbija nastavlja rad na izgradnji onkološke klinike. Takođe, kako je napomenula, ulagano je i u lekare kao najvažniji stub zdravstva, kao i u to da im se po ubrzanoj proceduri odobravaju specijalizacije, na čemu je ministar zdravlja Zlatibor Lončar posebno inisistirao. Radilo se i na dodatnom zapošljavanju, podvukla je ona i naglasila da nikada nije postojala zabrana zapošljavanja medicinskog kadra, već administrativnog osoblja, zbog ogromne nesrazmere.

Na skupu je istaknuto da je od 2014. godine, između ostalog, u cilju povećanja dostupnosti i kvaliteta lečenja malignih bolesti zračnom terapijom u specijalističkim onkološkim centrima, nabavljeno 12 linearnih akceleratora sa pratećom opremom, gama i iks nož i druga oprema.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here