Tajvan bi se vratio pod upravu Kine kada bi Kina bila demokratska država, ali ona to nije izjavio je predsednik Evroatlantskog saveta Srbije Dragan Šormaz i dodao da nema razloga za strah jer Kina nije država koja će pokrenuti rat.

Odbor Senata za spoljne poslove podržao je Zakon o politici prema Tajvanu iz 2022. sa 17 prema pet, uprkos zabrinutosti koja u vezi sa zakonom postoji u administraciji američkog predsednika Džoa Bajdena i ljutnji Pekinga zbog te mere. Dragana Šormaza smo pitali kako komentariše odnos Kine i Tajvana, ali i odluku američkog senata i kakve bi posledice ona mogla da ima.

Tenzije u Tajvanskom moreuzu su porasle od početka avgusta nakon nenajavljenog putovanja predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država Nensi Pelosi Tajvanu. Ističući da “nema mesta za kompromis” o “nacionalnom suverenitetu i slobodnom i demokratskom načinu života”, Tajvan je poručio da vojna konfrontacija s Kinom “apsolutno nije opcija”. Obraćajući se na Dan državnosti u glavnom gradu Taipeju, predsednica Tajvana je poručila: “Najširi konsenzus među narodom Tajvana i našim raznim političkim strankama je da moramo braniti naš nacionalni suverenitet i naš slobodan i demokratski način života. Po ovom pitanju, nemamo prostora za kompromis.”