Kako se skladišti lešnik?

0
392

Sve je više zasada leske u Srbiji. Kompanija Ferrero je u Vojvodini već podigla svoje zasade – 600 hektara i pokrenula je podršku da se zasnuju zasadi leske na površini kod kooperanata na 1.000 hektara. Povećana proizvodnja lešnika pokrenula je i pitanje adekvatnog čuvanja plodova.

Čuvanje plodova leske zavisi kao i kod drugog voća od stanja plodova u vreme berbe kao i dobro pripremljenih plodova za čuvanje. Plodovi lešnika treba da su ubrani kada su potpuno zreli, ukoliko su ubrani ranije oni imaju lošiji ukus a ako se pak zakasnilo sa berbom može biti smanjen prinos jer ih napadaju i oštećuju veverice, insekti, ptice itd. što znatno utiče na čuvanje samih plodova. Plodovi leske nakon berbe sadrže 25% do 30% vode. Sa tim procentom vlage njihovo čuvanje bilo bi otežano pa se zato moraju podvrgnuti procesu sušenja kako bi im se vlaga smanjila do 8% a maksimalno do 12% ako se čuvaju manji vremenski period. Kada se govori o sušenju, misli se da se sušenje plodova za čuvanje obavlja u ljusci -omotaču. Sušenje se obično obavlja tako što se plodovi rasprostru u što tanjem sloju i podvrgavaju prirodnom sušenju, mada se sušenje može obaviti i u sušnici.

Čuvanje plodova leske može biti: 1) čuvanje plodova u ljusci i 2) čuvanje jezgra plodova. Količina vode u jezgru plodova namenjenih dužem čuvanju treba da bude od 5% do 7%. Lešnici se u naročitim mašinama razvrstavaju po krupnoći, nakon toga pakuju se najčešće u vreće a mogu i u sanduke, burad i sl. Tako upakovani ostavljaju se na skladištenje. Ako se plodovi čuvaju u vrećama treba ih držati okačene na gredama na mestu gde su izloženi provetravanju a temperaturne razlike ne variraju u većoj meri. Takođe moraju biti zaštićena od najezda insekata, ptica itd. Ako se plodovi čuvaju u prostorijama potrebno je da se plodovi čuvaju u takvim prostorijama u kojima se mora omogućiti podešavanje temperature i vlažnosti vazduha, odnosno u takvim prostorijama koje se u toku čuvanja plodova mogu lako i uspešno provetravati. Prostorije za čuvanje lešnika moraju biti zaštićene od glodara, miševa, insekata, svega što bi uticalo na oštećenje i kvalitet plodova. Prilikom čuvanja, plodove leske treba čuvati posebno bez da se u neposrednoj blizini nalaze i plodovi nekih drugih vrsta, bilo voća ili povrća jer bi to nepovoljno uticalo na kvalitet samih plodova.

U toku čuvanja potrebno je proveravati temperaturu i vlagu. Poznato je da su lešnici bogati mastima i belančevinama koji su osetljivi na visoke temperature. Ukoliko dođe do povećanja temperature ili vlažnosti u toku čuvanja može doći do pojave užeglosti plodova. Ova pojava može se utvrditi vizuelno, probom na miris, ukus i boju. Užeglost je jako neprijatna pojava -mana i ako se ne usklade režimi čuvanja može zahvatiti veći deo jezgra što plodove praktično čini neupotrebljivim. Ova pojava izbeći će se stalnim provetravanjem prostorija. Najuspešnije čuvanje je u rashladnim komorama pri čemu se čuvanje obavlja na teperaturi od 0 C i pri relativnoj vlažnosti od 65 % do 75%. Čuvanje plodova u jezgru je dosta složeniji posao i zahteva najpre vađenje jezgra iz ljuske i pakovanje u specijalnu ambalažu. Kao ambalaža koristi se celofan različitih boja i kvaliteta u zavisnosti koliko dugo se plodovi žele sačuvati. Boja celofana zbog propuštanja svetlosti različito štiti plodove, jezgre lešnika, od užeglosti. Prilikom pakovanja i čuvanja najbolje je koristiti tamnije boje jer manje provode svetlost iz spoljašne sredine pa samim tim štite jezgro lešnika od užeglosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here